ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λεπτομέρειες και αντιδράσεις για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου

16:26 - 28 Φεβ 2023 | Πολιτική
Λεπτομέρειες και αντιδράσεις για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου
Στις 4 Μαρτίου ξεκινάει ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 108.000 υποψηφίους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για «εμπόριο ελπίδας μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Οι προσλήψεις αφορούν σε μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με τη συμμετοχή συνολικά 108.229 υποψήφιων, κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Μέσω του διαγωνισμού θα καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Δημοσίου για τις εναπομείνασες θέσεις του προγραμματισμού προσλήψεων του 2022 καθώς και μέρος του προγραμματισμού προσλήψεων του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ και αφορούν τον αρχικά αναγγελθέντα αριθμό των 5.124 κενών θέσεων εκ των οποίων οι 3.502 αφορούσαν θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 1.565 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και οι 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), ενώ από τη δεξαμενή επιτυχόντων θα καλυφθούν και θέσεις που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024, άρα ο προαναφερόμενος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Σημειώνεται πως όσοι δεν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ή δεν περάσουν τη βάση δεν θα έχουν ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια όπως προβλέπει ο νόμος.

Τέλος, αναφορικά με τους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία

Οι διαγωνιζόμενοι θα προσέλθουν το ερχόμενο Σάββατο (4/3), μετά από τετράμηνη προετοιμασία, στα εξεταστικά κέντρα 43 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας προκειμένου να εξεταστούν σε δύο μαθήματα:

  • Στις 09:00 στην Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας με μέγιστη διάρκεια εξέτασης τις 2 ώρες και 45 λεπτά και
  • Στις 14:30 στις Γενικές Γνώσεις, με διάρκεια εξέτασης 2 ώρες και 30 λεπτά.

Και στα δύο μαθήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα νωρίτερα. (Η αναζήτηση του Κέντρου που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο μπορεί να εντοπιστεί από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) με την εισαγωγή: ΑΦΜ, ή ΑΜΚΑ, ή αριθ. Ταυτότητας.)

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγωνισμός ΑΣΕΠ στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, δεν το τόλμησε ποτέ κανείς

Όπως αναφέρει το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε κοινή δήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του ΑΣΕΠ 

«Κυβέρνηση και Υπουργείο Εσωτερικών επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές «εμπόριο ελπίδας», λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ορίζοντας την 4η Μαρτίου ως ημέρα διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση κι ενώ -βάσει νόμου- ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ήδη διεξαχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται, καταφανώς, για μία ακόμα προεκλογική εξαπάτηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την προκήρυξη δεν αφορά σε διορισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά απλώς στην κατάρτιση πίνακα κατάταξης για μελλοντικές προσλήψεις, όποτε αυτές γίνουν.

Σημειώνεται, ότι στον εν λόγω γραπτό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 108.000 υποψήφιοι και υποψήφιες και κατά βάση συμμετέχουν νέοι και νέες που αγωνιούν για μία θέση εργασίας κι ένα μισθό αξιοπρέπειας.

Το ΑΣΕΠ είναι μια κατάκτηση για τη χώρα από το 1994 και το οφείλουμε στον αείμνηστο Αναστάσιο Πεπονή και στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που πήρε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Θυμίζουμε ότι η τότε ΝΔ είχε καταψηφίσει τον επίμαχο νόμο.

Σε αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια πολλοί προσπάθησαν να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ, να το βάλλουν ως διακοσμητικό σε επιτροπές ποτέ όμως κανείς δεν διανοήθηκε να το εντάξει στον σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, όπως σήμερα επιχειρούν οι κκ. Μητσοτάκης και Βορίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σέβεται το ΑΣΕΠ, αποδέχεται πλήρως το αδιάβλητο και αντικειμενικό των διαδικασιών του, καταγγέλλει όμως την παλαιοκομματική συμπεριφορά της ΝΔ που κάνει εμπόριο ελπίδας λίγες βδομάδας πριν την κάλπη.

Ο κόσμος βλέπει, ξέρει, παρακολουθεί και τους έχει καταλάβει», καταλήγουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.