ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναρμόδιο δηλώνει το υπουργείο Πολιτισμού για Ιντεάλ και Άστορ

11:40 - 31 Μαρ 2023 | Πολιτική
Αναρμόδιο δηλώνει το υπουργείο Πολιτισμού για Ιντεάλ και Άστορ
Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τις κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν για τη διάσωση των δύο σινεμά το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν έχει αρμοδιότητα και παραπέμπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, "Ιντεάλ" και "Άστορ", δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.