ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος και Δραγασάκης «ανοιχτοί» για «κυβέρνηση ηττημένων»

08:33 - 20 Απρ 2023 | Πολιτική
Τσακαλώτος και Δραγασάκης «ανοιχτοί» για «κυβέρνηση ηττημένων»
Κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνουν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη λεγόμενη «κυβέρνηση ηττημένων», ωστόσο, φαίνεται πως στο κόμμα του δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη.

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟ και του ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, βρίσκει σύμφωνο τόσο τον Γιάννη Δραγασάκη όσο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε συγκεκριμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί τα συνταγματικά του δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει ακόμα και σε περίπτωση που έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

"Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Δηλαδή, εννοούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει δυνατότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις που θέτουμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα", ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στην παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη αν αναφέρεται στην περίπτωση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ο κ. Δραγασάκης απάντησε: "Όχι, και δεύτεροι αν είμαστε. Άλλο τι θέλω να πετύχω και τι ζητάω από τον κόσμο να ψηφίσει και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας", είπε ο κ. Δραγασάκης, για να προσθέσει:

"Στη διαχείριση της συγκυρίας, για εμάς είναι ξένο να πάρουμε την εντολή και να πούμε δεν θέλουμε την εντολή και δεν τη θέλουμε γιατί δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός". Διευκρίνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα και θα διερευνήσει τα δεδομένα σχηματισμού κυβέρνησης.

"Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση", πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε: "Εάν μιλάμε για κυβέρνηση κανονική και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος".

Η άποψη Τσακαλώτου

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε επίσης θετικός σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: "Αν έχεις 47, 48, 49% τι πάει να πει κυβέρνηση ηττημένων; Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει με 38% στις δεύτερες εκλογές. Και μιλάμε για κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει το 48-49%, δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων αυτό..." είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος. 

"Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί" όμως από τα νούμερα.

Στο εάν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας ή αν θεωρεί ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε σχετικά: "Καταρχάς εμάς μας έχει μας έχει χρεοκοπήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είχαμε το 2009 συμμαχική κυβέρνηση. (…) Εγώ δεν πιστεύω ότι σημαντικές αλλαγές, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να τα κάνει ένα κόμμα ή ένα κόμμα με 38%, είναι βαθιές τομές που χρειάζεται να γίνουν. Πρέπει να είμαστε ριζοσπάστες σε πολλά σημεία, να κόψουμε πολλά από τα κακώς κείμενα και αυτό θέλει μια ευρύτερη συναίνεση. Πόσο μάλλον όταν κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας σε όλα τα πράγματα".

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 20 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.