ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απάντηση Τσίπρα για ενδεχόμενο «Μεγάλο Συνασπισμό»- Επιμονή για debate

10:35 - 25 Απρ 2023 | Πολιτική
Η απάντηση Τσίπρα για ενδεχόμενο «Μεγάλο Συνασπισμό»- Επιμονή για debate
"Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται με βάση συμφωνημένες προγραμματικές συγκλίσεις", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (25/4) στον Alpha, στην οποία ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να υπάρξει "Μεγάλος Συνασπισμός" ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή Happy Day με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος θέλει αλλαγή αλλά θέλει και σιγουριά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του είχε την υποχρέωση να μαζέψει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να μείνει όρθια η χώρα και να βγει από τα μνημόνια ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκη είχε 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να κάνει παροχές.

«Εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τη δυνατότητα να κάνει παροχές 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα υπήρχαν νοσοκομεία, σχολεία, θα υπήρχε ισχυρό κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμιση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια κάτι που δεν είχαν πετύχει προηγούμενα τρεις κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισήμανε ότι η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς δεν είναι δυνατόν να έχει η χώρα τις υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ με τους μικρότερους μισθούς στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑ θα κάνει παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ, η πραγματική φορολόγηση των παρόχων ενέργειας αλλά και σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για τους κερδοσκόπους.

Όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων με το πρώτο κόμμα να βάζει τους όρους. «Το πρώτο κόμμα θα βάλει του όρους της προγραμματικής σύγκλισης για μια ισχυρή, με απήχηση και μακράς πορείας κυβέρνηση συνεργασίας», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν συζητά πάντως συγκυβέρνηση με την ΝΔ στη λογική του "Μεγάλου Συνασπισμού", κάνοντας λόγο για μεγάλες αξιακές διαφορές.  «Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το debate ο κ. Τσίπρας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που έθεσε το προεκλογικό δίλημμα "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" και γι' αυτό πρέπει να έχουν τηλεμαχία οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων.

"Σε όλη την Ευρώπη γίνονται τηλεμαχίες των αρχηγών των κομμάτων εξουσίας", υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και... αναρωτήθηκε "τι φοβάται ο Μητσοτάκης".

Σημείωσε πως αποδέχεται και debate με όλους τους αρχηγούς, αλλά θεωρεί πως δεν βοηθάει τον κόσμο να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Αντίθετα, υποστήριξε πως το debate των δύο είναι πιο... χρήσιμο και ουσιαστικό.

Αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας  είπε: «Να μην λέμε ψέματα, ο φόβος ήταν κυρίαρχο συναίσθημα όχι για μένα αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Είχα ηθική υποχρέωση να φτάσω μέχρι τέλος και να δώσω μια άλλη προοπτική στους πολίτες. Μου έδωσε μεγάλη δύναμη η στήριξη και η αγάπη του κόσμου, η πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συνέντευξη στη συνέχεια ήταν πιο χαλαρή, λόγω και τους ύφους της εκπομπής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για την προσωπική του ζωή, τη σχέση του με την Μπέτυ Μπαζιάνα και για τα παιδιά του.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 25 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.