ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Εφικτό το +25% στους μισθούς-Δεν βοηθούν οι «κόκκινοι χάρτες»

20:59 - 28 Απρ 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Εφικτό το +25% στους μισθούς-Δεν βοηθούν οι «κόκκινοι χάρτες»
Εφικτή χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξαγγελία για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον δημοσιογράφο των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους τα τελευταία χρόνια και πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες». Τόνισε, παράλληλα, ότι κινούμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους στην ευρωζώνη, το χρέος μειώνεται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. «Μας απασχολεί που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της πολυετούς κρίσης. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι να κινηθεί ταχύτερα η οικονομία, όχι όμως με κατανάλωση αλλά με επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Αναγνώρισε ότι οι πολίτες «πονάνε» λόγω του πληθωρισμού αλλά ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στήριξε. Τόνισε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ γιατί αυτό δεν λειτουργεί, αλλά υπήρξαν μέτρα στήριξης. «Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά και εισπράττω το αίτημα να συνεχίσουμε και να τρέξουμε περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Παραμένοντας στο μέτωπο του πληθωρισμού, επανέλαβε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για την ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό, όπως και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», τόνισε.

Ελληνοτουρκικά

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει ρεαλισμός στην τουρκική ηγεσία μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα. Επισήμανε ότι δεν βοηθούν οι «κόκκινοι χάρτες» από την πλευρά του Ερντογάν, τονίζοντας ότι «η ηγεσία της Τουρκίας θα αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει, προσεγγίζοντας τη Δύση».

Υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι με την Τουρκία «δεν συζητάμε τίποτα όσον αφορά στην κυριαρχία και τα σύνορά μας», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δέχεται τη συζήτηση μόνο για να καθορίσουμε τις θαλάσσιες ζώνες. Πρόσθεσε πάντως ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα». Σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει μετά τις εκλογές αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. «Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επενδύσεις

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, δίνοντας το παράδειγμα της Microsoft, όπως και στα βήματα που έκανε η χώρα μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δημιουργία του gov.gr, και των πλατφορμών που λύνουν τα χέρια των πολιτών καθημερινά.

Ο Πίτερ Σπίγκελ ρώτησε ειδικά για τις επενδύσεις από την Κίνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, αναφερόμενος στον ΟΛΠ, ότι «σεβόμαστε τα συμβόλαια» που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να πάρουν το λιμάνι και να φύγουν», είπε, αλλά συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά την τεχνολογία είμαστε προσεκτικοί». «Υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική», ξεκαθάρισε.

Από τη συζήτηση δεν απουσίασε η αναφορά στις επικείμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα δείξουν ποιο κόμμα και ποιον Πρωθυπουργό θέλει ο λαός. «Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εμείς πετύχαμε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια και θα οδηγήσει την χώρα στη χρεωκοπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω 4 χρόνια, ενώ είχαν δει και τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους», ανέφερε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ. «Έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ήταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα «Δήμητρα». Μη ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω», είπε μεταξύ άλλων.

Τέμπη και υποκλοπές

Στην ερώτηση του κ. Σπίγκελ αν φοβάται ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει τα ποσοστά της κυβέρνησης, απάντησε ότι ο κόσμος είχε δίκιο να είναι οργισμένος στην αρχή, να περιμένει περισσότερα από το κράτος. «Ανέλαβα την ευθύνη, ατυχήματα συμβαίνουν, τραγωδίες συμβαίνουν, το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις. Οι εκλογές αφορούν το μέλλον και η παρούσα κυβέρνηση έκανε αυτά που υποσχέθηκε παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε πέρα από το να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών τόνισε ότι ήταν κάτι απαράδεκτο και έπρεπε να αναληφθεί δράση. «Είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ. Προσπαθούμε να ελέγξουμε το παράνομο λογισμικό, που αποτελεί ωστόσο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Στην παρατήρηση του κ. Σπίγκελ αν ως «αρχή» πρέπει να παρακολουθούν οι αρχές ένα πολιτικό αντίπαλο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ποτέ δεν θεώρησε κάποιον «εκτός ορίων», ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν επιπλέον φίλτρα για να ληφθεί η απόφαση.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» στις αλλαγές, στόχος του όμως είναι να υπάρξει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό, με παράλληλη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών μέχρι το 2027 και επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:49 - 28 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.