ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά-Δεν υπάρχουν αναταράξεις από τον πόλεμο

12:25 - 11 Οκτ 2023 | Πολιτική
Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά-Δεν υπάρχουν αναταράξεις από τον πόλεμο
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, μίλησε την Τετάρτη (11/10), ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του κ. Κασσελάκη στο ΣΕΒ, είπε: «Δεν παρακολούθησα την ομιλία, παρακολούθησα αντιθέτως την ομιλία του πρωθυπουργού που νομίζω ότι είναι πιο σημαντική γιατί οι τοποθετήσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού επηρεάζουν εκ των πραγμάτων περισσότερο την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία»

Για τον αν έχει σημασία τι λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Όχι τη σημασία που είχε πριν από τις τελευταίες εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32%, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί στο 17%. Δεν λεω ότι αδιαφορούμε ή ότι αντιμετωπίζουμε με υπεροψία τις τοποθετήσεις αυτές αλλά έχει διαμορφωθεί ένα καινούργιο σκηνικό όπου η ΝΔ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και μετά στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς υπάρχουν δύο κόμματα που δεν έχουν βρει ακόμα την περπατησιά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα είναι προφανές ότι εχει και μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να τα κρύψει κανένας. 

Ο κ. Κασσελάκης βασικά πρέπει να τα βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ένα περίεργο αμάγαλμα πολιτικής. Από τη μια πλευρά υποτίθεται ότι θέλει να εκφράσει κάτι καινούριο το οποίο περισσότερο είναι σε ένα επίπεδο συμβολισμών και μηνυμάτων στα social media και από την άλλη πλευρά βλέπω ότι στηρίζεται σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν το λες ανανεωτικό ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για την πολιτική ζωή. 

Ερωτηθείς πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος στον Ισραήλ την οικονομία, ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών ανέφερε πως:  «Παρακολουθούμε και τι γίνεται με το πετρέλαιο και τι γίνεται με το  φυσικό αέριο, προς το παρόν δεν υπάρχουν μεγάλες  αναταράξεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί, μέχρι στιγμής ιδιαίτερα για το πετρέλαιο δεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.  Η εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο πετρέλαιο θα παράγει η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες οι οποίες έχουν πιο φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση».

Σχετικά με το αν πιστεύει ότι η άνοδος του δεκαετούς ομολόγου στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει τη δική μας επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει το δικό μας στόχο για την επενδυτική βαθμίδα βεβαίως κάθε μέρα εμείς προσπαθούμε να είμαστε υπεύθυνοι, αποτελεσματικοί, αξιόπιστοι και για αυτό προσπαθούμε να δίνουμε μόνο αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. 

Ο προϋπολογισμός ο δικός μας σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ή άλλων χωρών εκτελείται  ομαλά, υπεραποδίδει θα έλεγε κανείς, επειδή υπεραποδίδει η οικονομία και για αυτό εμείς πρέπει να κρατάμε καλό λογαριασμό, καλό ζύγι να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, να μην υποκύπτουμε σε διάφορους λαϊκίστικους πειρασμούς για να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι διότι όλα αυτά τα πληρώσαμε πανάκριβα και δεν χρειάζεται να τα ξαναζήσουμε.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι ένα υπουργείο που στο αυτοκίνητο να πατάει το φρένο, όχι το γκάζι έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στις επικίνδυνες στροφές».

 «Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες αναταράξεις, θα δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα, το παρακολουθούμε ψύχραιμοι και βασικά στηριζόμαστε στο ότι η οικονομία μας εξελίσσεται καλύτερα του αναμενομένου και ο προϋπολογισμός πάει καλύτερα του αναμενομένου. Το παρακολουθούμε», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε αν αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, αν υπάρχει ενδεχόμενο επιδότησης  του ρεύματος.

Τέλος, αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τον επανακαθορισμό των συντάξεων των δικαστικών, ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών είπε:  «Δεν θα αργήσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση.

Δεν μπορούμε να αγνοούμε και να περιφρονούμε τη Δικαιοσύνη αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να έχουμε και μια κυβερνώσα δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Υπάρχει διάκριση εξουσιών η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σέβεται τη δικαστική εξουσία αλλά και η δικαστική εξουσία πρέπει να γνωρίζει ότι και η δημοσιονομική πολιτική είναι ευθύνη της κυβέρνησης και επομένως αποφάσεις δικαστικές δεν πρέπει και δεν μπορούν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της χώρας.

Σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η διάταξη που θα φέρουμε».



   

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 11 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.