ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους

09:23 - 16 Νοε 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους
«Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά. Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (16/11).

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η λεγόμενη "επιταγή ακρίβειας", θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία.  

Πιο συγκεκριμένα:

- Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων ΟΠΕΚΑ θα δουν αύξηση 150% του ποσού που λαμβανουν τώρα. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με δύο τέκνα από 140 θα πάρει 350 ευρώ

- Οι 225.000 πολίτες με αναπηρία θα λάβουν από 200 ευρώ.

-Όσοι λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση.

- Θα ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά με 150 ευρώ παραπάνω. Αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς θα κάνουν δηλώσεις στις 11.00 για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για τον πληθωρισμό ο Πρωθυπουργός είπε πως «σκοπός μας δεν είναι απλά να τον μειώσουμε, αλλά και να δούμε σε ποιες περιπτώσεις μπρούμε να πετύχουμε μείωση τιμών» .

Γιατί επιστρατεύεται η «επιταγή ακρίβειας»

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μετά τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 10μηνο, από τα οποία προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 6 δισ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από φόρους την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,921 δισ. ευρώ. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022. 

Επίσης, ποσό 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022, ενώ οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 545 εκατ. ευρώ από τον στόχο. 

Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Οκτώβριο που αφορούν το τρέχον έτος κατά 2,539 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία εκτέλεσης των εσόδων έως και τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν ενσωματωθεί στο Draft Budgetary Plan, που κατατέθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Συνεπώς, για τους μήνες Ιανουάριο-Σεπτέμβριο η διαφορά με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τόσο η εκτέλεση των εσόδων όσο και των δαπανών, είναι μηδενική. Για τον μήνα Οκτώβριο, όπου υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του φόρου εισοδήματος, η υπέρβαση έναντι της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 είναι 832 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικό μέρος αυτών έχουν ληφθεί υπόψη στους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού. 

Τα 300 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα περιθώριο, καθώς τελειώνει ο χρόνος, για το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι πριν τα Χριστούγεννα, πέρυσι, δόθηκε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης, 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 735.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Παράλληλα έχει ήδη προωθηθεί μια σειρά από μέτρα, με τελευταία το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά, αλλά και τις δράσεις για ενισχύσεις για επιδοτήσεις ενέργειας των πολυτέκνων. Επίσης προβλέπονται ενισχύσεις επόμενο δίμηνο για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τους νέους, τους νέους δικαιούχους Market Pass και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 16 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.