ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα... πονηρά μηνύματα Ερντογάν πριν μπει στο αεροπλάνο για Ελλάδα

20:11 - 06 Δεκ 2023 | Πολιτική
Τα... πονηρά μηνύματα Ερντογάν πριν μπει στο αεροπλάνο για Ελλάδα
Λίγες ώρες πριν μπει στο αεροπλάνο για το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μήνυμα... συνεννόησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης (6/12) για την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη (7/12) και συγκεκριμένα τόνισε:

«Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Είχαμε διαμάχες με την Ελλάδα χθες, και θα συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

«Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου... Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας» ανέφερε.

Θυμίζουμε πως ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν παραχώρησε και μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή, στην οποία έτεινε χείρα φιλίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, όμως, προσπάθησε να βάλει στην ατζέντα των διαβουλεύσεων ζητήματα που δεν συζητά η χώρα μας.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως η Αγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
 
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ασφαλώς πως "η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία -σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών- είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
 
Πρόκειται ασφαλώς για τα... προκαταρκτικά μίας κρίσιμης συνάντησης που έχει θετικά ατζέντα, αλλά πάντα μπορεί να κρύβει και παγίδες. Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν θέλει ένταση, αλλά παράλληλα βάζει στο τραπέζι ζητήματα που δεν είναι αποδεκτά από την ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
 
Η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί επίσης ένα θέμα που η Τουρκία θέλει να αναδείξει. Εξού και οι αναφορές στο υπουργικό περί "κοινής θάλασσας".
 
Την ίδια ώρα από την ελληνική κυβέρνηση εκπέμπεται σήμα ηρεμίας. Η Ελλάδα δηλώνει καλά προετοιμασμένη και με καλές προθέσεις, αρκεί φυσικά να μην υπάρξουν προκλήσεις.
 
Έμφαση δίνεται στις συμφωνίες που θα υπογραφούν και αφορούν το μεταναστευτικό, την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 20:17 - 06 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.