ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στυλιανίδης για Σουέζ: Η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι απούσα

00:13 - 22 Δεκ 2023 | Πολιτική
Στυλιανίδης για Σουέζ: Η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι απούσα
«Ο Πειραιάς και τα άλλα μας λιμάνια θα χάσουν πολλά αν δεν περάσουν τα πλοία από το Σουέζ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την αποστολή φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ertnews, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Όχι μόνο ξέφυγε, αλλά απειλεί το διεθνές εμπόριο. Σε μια στιγμή όπου η διεθνής οικονομία μετά από μια κρίση που πέρασε με την άνοδο των επιτοκίων…εάν αναγκάζονται όλες οι μεταφορές να αποφεύγουν το Σουέζ και να γίνονται με τον γύρο της Αφρικής, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος στο διεθνές εμπόριο θα είναι πολύ μεγάλο.». «Πολύ σωστά πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις για μία πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί (η κατάσταση)».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Σε μια τέτοια κοινή πρωτοβουλία, σε μια τέτοια συμμαχία, η Ελλάδα δεν έπρεπε να ήταν απούσα και γι’ αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και τη συναρμοδιότητα τριών υπουργείων…αποφασίσαμε αυτή τη συμμετοχή, είναι η πρωτοβουλία που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κύριο λόγο, και μπήκαν και δέκα χώρες στην αρχή. Τώρα μπαίνει και η Ελλάδα… Μπαίνει και η Ευρώπη ως σύνολο…Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μια μεγάλη συμμαχία πλέον, η οποία ακριβώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα για τη διεθνή γεωπολιτική τάξη και το διεθνές εμπόριο, με ιδιαίτερες όμως επιπτώσεις στην περιοχή».

«Αντιλαμβάνεστε ότι εάν τα πλοία δεν περνάνε από το Σουέζ, δε θα φτάνουν στον Πειραιά, θα αναγκάζονται να κάνουν το γύρο της Αφρικής και μετά να φεύγουν. Θα χάσουμε πάρα πολλά, ως Πειραιάς, από το διαμετακομιστικό εμπόριο και όχι μόνο ο Πειραιάς, αλλά όλα μας τα λιμάνια.», συμπλήρωσε.


Η πρωτοβουλία «Κατ’ αρχήν στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα, μια μεγάλη συμμαχία, είναι έτοιμη να συμπαρασταθεί στα πλοία που θέλουν να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και να φτάσουν στη Μεσόγειο. Αυτό είναι ένα δυνατό και πολιτικό μήνυμα, αλλά και ουσιαστικό», είπε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας, αλλά και της συμμετοχής της Ελλάδας.


Ως προς το ρίσκο τέτοιων επιλογών, απάντησε πως: «πρέπει να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να ήταν απούσα. Θα έπρεπε να συμμετάσχει. Είναι παγκόσμια ναυτική – ναυτιλιακή δύναμη και από την άλλη θα πρέπει να επιδείξει τη δυνατή πολιτική της βούληση σε τέτοιες συμμαχίες. Για να μπορούμε να ζητάμε, πρέπει κάποια στιγμή να προσφέρουμε κάτι σημαντικό και την πολιτική μας στήριξη, αλλά και τη δική μας φρεγάτα.»


«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πειρατή της διεθνούς τάξης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.», τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.