ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Με τη Σύμβαση 717, δεν θα είχαμε Τέμπη

11:49 - 11 Μαρ 2024 | Πολιτική
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Με τη Σύμβαση 717, δεν θα είχαμε Τέμπη
Εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717, τότε με βεβαιότητα θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία κάνει ξεχωριστή δικογραφία από την κύρια του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, στοχεύοντας στα χρήματα και τον χρόνο που σπαταλήθηκε για τα έργα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον σιδηρόδρομο.

Το πολυσέλιδο κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Να σημειωθεί ακόμα πως το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – τα βασικά στοιχεία παρουσίασε το Σάββατο η εφημερίδα «Τα Νέα» - στρέφεται κατά 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία χειρίστηκαν τη Σύμβαση 717, το διάστημα 2016-2021. 

Αντίγραφο αυτής της δικογραφίας για τη μη υλοποίηση της σύμβασης βρίσκεται ήδη στα χέρια και του εφέτη – ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος διεύρυνε τον κύκλο των κατηγορουμένων για το δυστύχημα στα Τέμπη καλώντας σε απολογία πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που ελέγχονται ποινικά και για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717.

Στο μεταξύ τα κόμματα της ελληνικής Βουλής κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή τα πορίσματά τους για την τραγωδία. Σε "ανθρώπινο λάθος" την αποδίδει η ΝΔ, ποινικές ευθύνες υπουργών "βλέπει" η αντιπολίτευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.