ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση μομφής για τα Τέμπη: Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

09:04 - 26 Μαρ 2024 | Πολιτική
Πρόταση μομφής για τα Τέμπη: Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών δρομολογούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει πρόταση μομφής, την οποία αναμένεται να στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τις εξελίξεις πυροδότησε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών και το οποίο σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη... ξεχείλισε το ποτήρι.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει λοιπόν σήμερα (26/3) πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές μετά τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Με αστερίσκους στις δηλώσεις τους στηρίζουν επίσης την πρόταση δυσπιστίας το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Οπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών). ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν αθροιστικά 67 βουλευτές, ενώ μαζί και με τους 11 της «Νέας Αριστεράς», που αναμένεται να υπογράψουν επίσης, ο αριθμός θα φτάσει τους 78. Λογικά θα υπογράψει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του στα social media, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» υπό την παρουσία «διεθνών παρατηρητών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε όλα τα παραπάνω πως «το πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα μετατρέψει τη διαδικασία της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στόχος του Μαξίμου είναι σε κάθε περίπτωση να κλείσει η πολιτική αντιπαράθεση και να συσπειρωθεί η Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η όλη διαδικασία μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ενόψει και των ευρωεκλογών.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Ποιος... κερδίζει περισσότερα με την πρόταση μομφής; 

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση βλέπει για πρώτη φορά σημάδια... αποσσυσπείρωσης στις δημοσκοπήσεις, η πρόταση μομφής για τα Τέμπη δεν είναι βέβαιο πως θα την πλήξει περαιτέρω.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν, όμως, πως οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των Τεμπών είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αφήσουν απαθή την αντιπολίτευση.

Το κάλεσμα έγινε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκαν. Πέραν από την ουσία της υπόθεσης των Τεμπών, υπάρχει βέβαια και το πολιτικό κομμάτι. Ποιον "συμφέρει" περισσότερο η πρόταση μομφής;

Για τη ΝΔ μπορεί κανείς να υποθέσει πως η πρόταση μομφής θα τη φέρει μεν σε δύσκολη θέση και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να μιλήσει για ένα θέμα που ομολογουμένως... δεν του αρέσει.

Σχέδον δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ωστόσο, η πρόταση μομφής θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για τη ΝΔ στο κομμάτι της συσπείρωσης.

Για την αντιπολίτευση από την άλλη μεριά η κίνηση αυτή έμοιαζε με μονόδρομο. Δεν είναι ότι υπάρχει και κάποιο κόμμα που παρουσιάζει δυναμική και κινδυνεύει να τη χάσει.

Ιδιαίτερα δε το ΠΑΣΟΚ, που "πρόλαβε" τον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε αυτό την πρωτοβουλία, του δίνει ένα... προφίλ δεύτερου κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άλλωστε δεν είναι καν στη Βουλή, οπότε και εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να έχει περισσότερη προβολή.

Το να κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όριο του 12% δεν το λες και επιτυχία. Οπότε αξίζει το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης, την ώρα μάλιστα που και οι πολίτες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την υπόθεση των Τεμπών και ζητούν απαντήσεις. 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 26 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.