ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεσμεύσεις για επένδυση στις δημόσιες πολιτικές υγείας

08:20 - 12 Μαϊ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Δεσμεύσεις για επένδυση στις δημόσιες πολιτικές υγείας
«Κρατάμε, ως παρακαταθήκη την μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την προσωπική μου δέσμευση αυτή η επένδυση την οποία κάνουμε στην αξιοπιστία αλλά και στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μην έχει προσωρινά, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά. Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη ο Έλληνας πολίτης σήμερα στο δημόσιο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και είναι μία χρυσή ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό, διότι όσο κι αν μπορεί να μας φαντάζει πολύ μακρινό κάποια στιγμή στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Είναι κάτι το οποίο πια θα πρέπει να το γνωρίζουμε καλά», τόνισε χτες σε παρέμβαση του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Είναι προφανές ότι την επόμενη μέρα χρειάζονται κινήσεις ώστε να γίνει η σωστή προπαρασκευή και η χώρα να αντιμετωπίζει υγειονομικές απειλές και κυρίως να εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, αίσθημα αναγκαίο για την οικονομική ευημερία. Ο λόγος για την υγεία και την συνδεόμενη με αυτήν οικονομική δραστηριότητα, όπου η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε προτάξει και ιδέες ιδιωτικοποίησης.

Σημειώνεται, ότι οι δημόσιες τρέχουσες δαπάνες υγείας διαμορφώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 6,6% του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ, και 6,5% του ΑΕΠ το 2009. Στο πλαίσιο αυτό μέτρα όπως π.χ. η εξαίρεση εμβολίων από τον συνολικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (συμβαίνει σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ)  η αύξηση του προϋπολογισμού της Δημόσιας εξωνοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης  σταδιακά στα 2,3 δισ., με παράλληλο εξορθολογισμό του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε καινοτόμα φάρμακα είναι κομβικά σημεία.

Επίσης η κινητροδότηση της έρευνας και την ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας στη χώρα μπορεί να δώσει διέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και το ΙΟΒΕ έχουν αναφέρει ότι η αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυνατότητας του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό έχουν σημειώσει ότι ο τομέα της Υγείας και του φαρμάκου έχει επιλεγεί ως ένας από τους 9 τομείς ανάπτυξης.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο Φρ. Κουτεντάκης επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «10» τόνισε ότι ως αντίδοτο στην κρίση και την ύφεση μπορεί να λειτουργήσει η επένδυση στον κλάδο υγείας της χώρας με δαπάνες, καθώς είμαστε πολύ χαμηλά σε όλους δείκτες. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα αφήσει μια σημαντική κληρονομιά στην κοινωνία αλλά θα δώσει και ώθηση στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι στην αναβάθμιση των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στάθηκε με την σειρά του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ συνεχάρη έναν προς έναν τους επιστήμονες για τη διαρκή συνεργασία και τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεσμεύσεις αυτές κατατέθηκαν ενώπιον της ομάδας εργασίας που αποτελούν βαριά ονόματα της επιστήμης:

–Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ

-Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

-Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

-Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών

-Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

-Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

-Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine

-Καραΐσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»

-Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, -Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ

-Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS

-Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

-Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV

-Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR

-Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)

-Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

-Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών

-Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ

-Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

-Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ

-Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

-Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος

-Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ

-Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας

-Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας

-Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

-Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.