ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη

13:21 - 04 Νοε 2021 | Τεχνολογία
Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Περίοπτη θέση στην ατζέντα των κρατών, ανά τον κόσμο, αποκτά σταδιακά η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-ΑΙ). Η ένταξη της ΑΙ στην κυβερνητική ατζέντα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς οι τεχνολογίες, που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Σήμερα, το 1/3 (36%) των κυβερνητικών αξιωματούχων ανά τον κόσμο απαντά ότι το 2021 έχει ήδη αυξηθεί το επίπεδο των κρατικών επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική εκμάθηση.

Ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 59% απαντά ότι θα έχει αναπτύξει υπηρεσίες βασισμένες σε τεχνολογία ΑΙ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner “Digital Transformation Divergence Across Government Sectors” (2021 Gartner CIO Survey).

Ένας από τους παράγοντες, που φρενάρουν ακόμη την περεταίρω διείσδυση της τεχνολογίας AI στο Δημόσιο, είναι το υφιστάμενο επίπεδο αβεβαιότητας μεταξύ των κρατικών υπαλλήλων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη

Το 42% των κυβερνητικών υπαλλήλων, που συμμετείχαν στην έρευνα και δεν έχουν εργαστεί με λύσεις ΑΙ, κατανοούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μέσο για την ολοκλήρωση της δουλειάς τους. Αλλά μόνο το 27% αυτών των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει πολλές εργασίες.

Η αντίληψη βελτιώνεται μεταξύ των εργαζομένων, που έχουν εργαστεί με λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) κρατικούς υπαλλήλους, που έχουν εργαστεί με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πιστεύουν ότι παρέχουν πληροφορίες για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα, σε σύγκριση με το 34% των υπαλλήλων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη.

Απειλή

Ένα υψηλότερο ποσοστό όσων έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη (31%) πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για τη δουλειά τους, σε σύγκριση με το 24% όσων δεν έχουν εργαστεί με τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, το 44% όσων έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη πιστεύουν ότι βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων.

Το 31% είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τον κίνδυνο να κάνεις λάθος, αλλά το 11% πίστευε ότι έκανε περισσότερα λάθη από τους ανθρώπους.

Chatbots

Ενώ τα chatbot και οι έξυπνοι βοηθοί είναι σήμερα τα πιο ευρέως διαδεδομένα εργαλεία με τεχνολογία AI για τις κυβερνήσεις ανά το κόσμο, κυβερνητικοί οργανισμοί σχεδιάζουν επίσης να εφαρμόσουν πιο εξειδικευμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόκειται για λύσεις, όπως η γεωχωρική τεχνητή νοημοσύνη (GeoAI), που χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή γνώσης μέσω της ανάλυσης χωρικών δεδομένων και εικόνων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.