ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

LinkedIn: Η τεχνητή νοημοσύνη εξηγεί πώς «σκέφτεται» και αποφέρει κέρδη

16:03 - 06 Απρ 2022 | Τεχνολογία
LinkedIn: Η τεχνητή νοημοσύνη εξηγεί πώς «σκέφτεται» και αποφέρει κέρδη
Το LinkedIn της Microsoft αύξησε τα έσοδα από συνδρομές κατά 8% αφού εξόπλισε την ομάδα πωλήσεών του με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο προβλέπει πελάτες που σκέφτονται να ακυρώσουν την συνδρομή επί πληρωμή τους, αλλά εξηγεί επίσης πώς κατέληξε στο συμπέρασμα.

Το σύστημα, που εισήχθη τον περασμένο Ιούλιο, σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στο να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη να εξηγήσει τον «τρόπο σκέψης της» με χρήσιμο τρόπο, μεταδίδει το Reuters.

Ενώ οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν πρόβλημα να σχεδιάσουν συστήματα που κάνουν ακριβείς προβλέψεις για κάθε είδους επιχειρηματικά αποτελέσματα, ανακαλύπτουν ότι για να γίνουν αυτά τα εργαλεία πιο αποτελεσματικά για τους ανθρώπινους χειριστές, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρειαστεί να εξηγηθεί μέσω ενός άλλου αλγόριθμου.

Ο αναδυόμενος τομέας της «Εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης», έχει προκαλέσει μεγάλες επενδύσεις στη Silicon Valley, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι γίγαντες του cloud ανταγωνίζονται για να κάνουν το λογισμικό πιο κατανοητό και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να διασφαλίσουν ότι γίνεται αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων δίκαια και με διαφάνεια.

Η τεχνολογία AI μπορεί να διαιωνίσει κοινωνικές προκαταλήψεις όπως αυτές γύρω από τη φυλή, το φύλο και τον πολιτισμό, αναφέρει το Reuters. Ορισμένοι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης βλέπουν τις εξηγήσεις ως κρίσιμο μέρος για τον μετριασμό αυτών των προβληματικών αποτελεσμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια ότι η τεχνητή νοημοσύνη που δεν εξηγείται θα μπορούσε να διερευνηθεί. Η ΕΕ το επόμενο έτος είναι πιθανό να εγκρίνει τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, ένα σύνολο περιεκτικών απαιτήσεων.

Οι υποστηρικτές της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι έχει συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι πωλήσεις. Το Google Cloud πουλά εξηγήσιμες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που, για παράδειγμα, λένε στους πελάτες που προσπαθούν να βελτιώσουν τα συστήματά τους ποια pixel είχαν μεγαλύτερη σημασία για την πρόβλεψη του θέματος μιας φωτογραφίας.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι οι εξηγήσεις για το γιατί η τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε αυτό που έκανε είναι πολύ αναξιόπιστες, επειδή η τεχνολογία AI για την ερμηνεία των μηχανών δεν είναι αρκετά καλή.

Το LinkedIn και άλλοι που αναπτύσσουν εξηγήσιμη τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζουν ότι κάθε βήμα στη διαδικασία - η ανάλυση προβλέψεων, η δημιουργία εξηγήσεων, η επιβεβαίωση της ακρίβειάς τους και η εφαρμογή τους για τους χρήστες - εξακολουθεί να έχει περιθώρια βελτίωσης.

Αλλά μετά από δύο χρόνια δοκιμών σε μια εφαρμογή, το LinkedIn λέει ότι η τεχνολογία του έχει αποδώσει πρακτική αξία. Η απόδειξή του είναι η αύξηση κατά 8% στις ανανεώσεις των συνδρομών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους πάνω από την κανονική αναμενόμενη ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.