ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει 8 εκατ. θέσεις εργασίας

19:59 - 27 Μαρ 2024 | Τεχνολογία
Βρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει 8 εκατ. θέσεις εργασίας
Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν λόγω τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία, σε μια «εργασιακή αποκάλυψη», σύμφωνα με έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και όσοι έχουν χαμηλότερους μισθούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) ανέφερε ότι οι entry-level θέσεις εργασίας, οι θέσεις μερικής απασχόλησης και οι διοικητικές θέσεις αντιμετωπίζουν τις περισσότερες πιθανότητες να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο του «κακού σεναρίου» για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Το think tank προειδοποίησε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στη Βρετανία υιοθετεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να διαβάσουν και να δημιουργήσουν κείμενο, δεδομένα και κώδικα λογισμικού, ούτως ώστε να αυτοματοποιηθούν καθημερινές διαδικασίες στον χώρο εργασίας.

Η έκθεση, όπως μεταδίδει ο Guardian, υπογραμμίζει ότι το πρώτο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης έθεσε ήδη θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση περισσότερων θέσεων εργασίας εν μέσω ραγδαίας προόδου στην εν λόγω επαναστατική τεχνολογία.

Αναλύοντας 22.000 διαφορετικές εργασίες, το IPPR σημειώνει ότι το 11% όσων εργασιών, σήμερα, εκτελούνται από ανθρώπους κινδυνεύει. Το ποσοστό θα μπορούσε, ωστόσο, να αυξηθεί στο 59% στο δεύτερο κύμα, καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται με στόχο να χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Συνήθεις γνωστικές εργασίες - όπως η διαχείριση βάσεων δεδομένων, ο προγραμματισμός εργασιών και η απογραφή - ήταν ήδη σε κίνδυνο, με πιθανότητα το AI να αντικαταστήσει entry-level θέσεις εργασίας, θέσεις μερικής απασχόλησης, γραμματειακής υποστήριξης, διοίκησης και εξυπηρέτησης πελατών.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει μη συνηθισμένες εργασίες ρουτίνας, όπως η δημιουργία βάσεων δεδομένων, η σύνταξη κειμένων και η γραφιστική σχεδίαση, επηρεάζοντας δυνητικά όλο και περισσότερο θέσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές.

Οι γυναίκες θα επηρεαστούν σημαντικά περισσότερο, καθώς «είναι πιο πιθανό να εργάζονται στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως γραμματειακές και διοικητικές θέσεις», αναφέρει το IPPR.

Βάσει του χειρότερου σεναρίου για το δεύτερο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσαν να «εξαφανιστούν» 7,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία σε ορίζοντα 3-5 ετών, με μηδενικά, όμως, κέρδη για την οικονομία και μηδενική αύξηση του ΑΕΠ..

Σ' ένα καλό σενάριο, που περιλαμβάνει πλήρη αύξηση του εργατικού δυναμικού παράλληλα με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, δε θα χαθούν θέσεις εργασίας και το μέγεθος της οικονομίας θα αυξηθεί έως 4%, ή περίπου κατά 92 δισ. λίρες ετησίως.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο στους εργαζομένους, το think tank τονίζει ότι κυβερνητική δράση θα μπορούσε να αποτρέψει μια «εργασιακή αποκάλυψη», αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Ο Carsten Jung, επικεφαλής οικονομολόγος του IPPR, δήλωσε: «Η ήδη υπάρχουσα γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά εργασίας σε μεγάλη αναταραχή ή να τονώσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα αλλάξει το παιχνίδι για εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν αποφασίζει η τεχνολογία. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και τα συνδικάτα πρέπει να αποφασίσουν, πριν να είναι πολύ αργά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.