ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία

09:32 - 30 Ιαν 2014 | Ακίνητα
Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία
Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές για όσους πολίτες έχουν χρέη στην εφορία, βάζει απόφαση του ΓΓ Εσόδων που ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση το κράτος ζητεί να υποθηκευτεί είτε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή κάποιο άλλο ακίνητο που έχει στην κυριότητά του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, η Εφορία θα διεξάγει επιπλέον ελέγχους σε βάθος πενταετίας και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει μία ή περισσότερες δηλώσεις (εισοδήματος, ακινήτων ή άλλες στις οποίες υποχρεούται), θα μπλοκάρεται η μεταβίβαση.

Σκοπός του μέτρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αφ’ ενός η είσπραξη περισσότερων κονδυλίων από τα ακίνητα και αφ’ ετέρου η παρεμπόδιση των οφειλετών να μεταβιβάζουν τα ακίνητα για να αποφύγουν την κατάσχεση.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, αναφέρεται:

«Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.

Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.