ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση πάνω από 40% στις τιμές διαμερισμάτων

10:21 - 25 Μαϊ 2016 | Ακίνητα
Πτώση πάνω από 40% στις τιμές διαμερισμάτων
Οι κλάδοι των ακινήτων και των κατασκευών αποτελούν περίπου το 16% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με την ποιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανείων να εμφανίζεται χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων κλάδων, λόγω του ότι οι αξίες των ακινήτων εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.

Αυτό σημείωσε μιλώντας πάντως στο ίδιο φόρουμ, το στο 11ο RED Business Forum, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος.


Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Μητράκος επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθε σε 36% περίπου (από μόλις 4,5% το 2007), ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αν, μάλιστα, συμπεριληφθούν και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή όσα εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ή όσα είναι ενήμερα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, το ποσοστό των προβληματικών δανείων εκτοξεύεται σε περίπου 44% του συνόλου ή 108 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%, έναντι μείωσης κατά 7,5% το 2014.

 

Συνολικά δε, οι αξίες των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους) από το 2008 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 (44,3% σε πραγματικούς όρους). Αντίστοιχα, στα επαγγελματικά ακίνητα, οι τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών παρέμειναν αμετάβλητες το 2015, ενώ οι αντίστοιχες των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 3,5% στο σύνολο της χώρας.

 

Συνολικά δε, από το 2010 έως το τέλος του 2015, οι αξίες των κτιρίων γραφείων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών έχουν υποχωρήσει κατά 30% στο σύνολο της χώρας. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι εσχάτως πολλά από τα διαμερίσματα που βρίσκονται αδιάθετα και ταλαιπωρούν με δάνεια τους ιδιοκτήτες περνούν σε διαδικασία τουριστικής αξιοποίησης είτε λαμβάνοντας σήμα ΕΟΤ είτε μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 25 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.