ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομικό κλίμα- τράπεζες το «κλειδί» της «αναθέρμανσης» της αγοράς ακινήτων

09:02 - 24 Οκτ 2019 | Ακίνητα
Οικονομικό κλίμα- τράπεζες το «κλειδί» της «αναθέρμανσης» της αγοράς ακινήτων
Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, που είτε έχουν προέλθει από αντιπαροχή, είτε ξεκινούν να κατασκευάζονται τώρα, είτε είναι ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια μετά το 2006 (έτος κατά το οποίο θεσπίστηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα). Τα τελευταία φτάνουν στον αριθμό περίπου 100.000 και παραμένουν απούλητα σύμφωνα με τις δηλώσεις στην ΑΑΔΕ.

Όπως φάνηκε, επικράτησε η άποψη να ενταχθούν όλα τα ακίνητα που υπάρχουν στη δεξαμενή των απούλητων ώστε να μην αναπτυχθεί μια αγορά πολλαπλών ταχυτήτων κι ένα συνολικό αλαλούμ στην αγορά. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η αναστολή του ΦΠΑ θα αφορούσε νέες κατασκευές –με άδεια κατασκευής 2019 και εξής.  

Με αυτές τις κινήσεις δηλαδή να παρακαμφθεί ο ΦΠΑ και να μείνει μόνο ο φόρος μεταβίβασης (το 3%) γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ξεκινήσει η ανανέωση του κτηριακού δυναμικού στη χώρα και «ξεκολλήσει»  η οικοδομή και να συμπαρασύρει και δεκάδες άλλα επαγγέλματα. Βέβαια αυτό συναρτάται και από το αν ο κόσμος θα δείξει προθυμία να πάρει δάνειο μια και ήδη οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ανοίξουν τις κάνουλες. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε κυρίως ξένοι κινούνται στην αγορά ή μεγάλοι επενδυτές. Τώρα είναι σειρά όσων επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά.

Τι θα ισχύσει με τις μεταβιβάσεις των νεόδμητων;

Πάντως όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το ΦΠΑ στην οικοδομή δεν είχε αποδώσει ως μέτρο μια και όσοι αγόραζαν πρώτη κατοικία απαλλάσσονταν ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι αν θα ανοίξει η αγορά για εξοχικές ή άλλες κατοικίες ώστε να «πέσει» χρήμα στην αγορά από όσους έχουν τη δυνατότητα και «κρατιόταν» λόγω και ΦΠΑ. Μένει να φανεί λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι πχ με την κίνηση στα απούλητα ακίνητα, κάτι που συνδέεται και με το συνολικό κλίμα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης , από 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:

- ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%

- νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

 Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.