ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τελικό σχέδιο μείωσης φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

08:41 - 25 Μαϊ 2020 | Ακίνητα
Το τελικό σχέδιο μείωσης φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Την έντονη ανησυχία τους για τη νέα πραγματικότητα και ειδικότερα για τις μειώσεις φόρων, που δικαιούνται, εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα εδώ και αρκετό καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η μείωση του φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά μόνο αυτούς που θα έχουν μείωση 40% του ενοικίου που εισπράττουν.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, το 35% της απώλειας του ενοικίου θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη με τη μορφή φοροαπαλλαγής. Θα συμψηφιστεί με φόρους που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Το 65% της απώλειας του ιδιοκτήτη δεν έχει καμία ελάφρυνση, ενώ η δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο θα γίνεται ηλεκτρονικά όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Κουνάδης, φορολογικός αναλυτής που μίλησε στο MEGA, η ρύθμιση που υπάρχει αυτή την στιγμή και έχει παραταθεί, ενώ αναμένεται να παραταθεί για όλο το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις που ανοίγουν τώρα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν ότι μια διάταξη που είχε μεταβατικό χαρακτήρα, παρατείνεται. Έχουμε μια κατάσταση η οποία για τους ιδιοκτήτες είναι πολύ προβληματική».

Συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί όμως και στον τομέα των συντάξεων, αφού οι φόροι που έχουν επιβληθεί «κουρεύουν» την αύξηση των συντάξεων.

Όσον αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουνάδης σημείωσε πως: «Το πρόβλημα οφείλεται στην παρακράτηση φόρου, δεν είναι κάποια μείωση η οποία έχει γίνει. Η παρακράτηση φόρου έχει ανέβει, ακριβώς επειδή προέκυψε η αύξηση των συντάξεων στις επικουρικές.

Αναφερόμενος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο, ο φορολογικός αναλυτής σημείωσε πως θα υπάρχει μικρό όφελος στην τσέπη των εργαζομένων. «Θα δώσει μια μικρή ανάσα», δήλωσε.

Τέλος, εν αναμονή βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προκαταβολή φόρου, αφού δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το τελικό ποσοστό που θα μειωθεί, ωστόσο η μείωση αναμένεται να είναι σημαντική.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 25 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.