ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικειμενικές αξίες: Στην τρίτη φάση η διαδικασία αναθεώρησης-Οι προθεσμίες Κύριο

19:30 - 31 Ιαν 2021 | Ακίνητα
Αντικειμενικές αξίες: Στην τρίτη φάση η διαδικασία αναθεώρησης-Οι προθεσμίες
Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου υπολογίζεται να είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι τότε, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να έχουν δώσει τιμές για περίπου 3.000 νέες περιοχές, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Με την ένταξη των νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται πλέον στην 3η φάση της διαδικασίας, κατά την οποία ελέγχονται οι νέες τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, με τους εκτιμητές να είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Βέβαια για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν, δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων, καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου 2020, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι νέες τιμές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το β’ εξάμηνο του 2021. Επίσης, δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους θεσμούς είναι η εξίσωση των νέων τιμών ζώνης με τις εμπορικές, αφού ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.