ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Dimand: Τα πολλαπλά μηνύματα του «ποδαρικού» στο Χρηματιστήριο-Τα πλάνα ανάπτυξης Κύριο

22:20 - 28 Ιουν 2022 | Ακίνητα
Dimand: Τα πολλαπλά μηνύματα του «ποδαρικού» στο Χρηματιστήριο-Τα πλάνα ανάπτυξης
“Ποδαρικό” μετά από οκτώ χρόνια κάνει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η Dimand Real Estate Development καθώς είναι η πρώτη εταιρία μετά την ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014 που διαβαίνει το κατώφλι της Οδού Αθηνών έχοντας μάλιστα ψηλά τον πήχη.

Ήδη, στα 13 με 15 ευρώ ορίστηκε το εύρος της τιμής της μετοχής της Dimand για τη δημόσια προσφορά, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ας σημειωθεί ότι η Dimand έχει κερδίσει ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων θεσμικών και τραπεζών που τη δανείζουν όπως η HIG και η EBRD, στρατηγικός συνεργάτης της Dimand, που δεν θα συμμετέχει στην ΑΜΚ -παρά το γεγονός ότι θα το επιθυμούσε- λόγω ζητημάτων εσωτερικής πληροφόρησης που εγείρονται. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η άντληση έως και 98 εκατ. ευρώ περίπου, με την εισαγωγή της εταιρείας να είναι ένα στοίχημα για όλο το χρηματιστήριο, καθώς αν πετύχει και υπάρξει καλή υπερκάλυψη, αυτό θα θεωρηθεί προπομπός εισαγωγής και άλλων εταιρειών στην κεφαλαιαγορά, που ύστερα από μια 15ετία διαρκών αποχωρήσεων έχει ανάγκη από νέες εισαγωγές δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η DIMAND Real Estate Development θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της  πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έχουν έως 931.800 υφιστάμενες μετοχές (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.

Οι εν λόγω μετοχές θα διατεθούν τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό όσο και σε δυο Cornerstone Επενδυτές, την Latsco, η οποία προτίθεται να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, χωρίς περιορισμό ως προς το ποσοστό το οποίο θα κατέχει μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την Orasis, η οποία θα επενδύσει έως 10 εκατ. ευρώ με περιορισμό μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ να κατέχει έως 4,99% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου και η ζήτηση να ικανοποιηθεί κατ’ ελάχιστον κατά 80%, σε περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης.

Πώς θα διατεθούν τα αντληθέντα κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της DIMAND Real Estate Development, από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, 28 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιημένων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων). Επιπλέον 14 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για νέα έργα, ενώ 51 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανεισμού. Κατόπιν της ΑΜΚ και μετά την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό της κόστος και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις και παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα "ΜΙΝΙΟΝ", το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η "Αγία Σοφία", το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Συνολικά, ήδη, έχει δεκαπέντε υπό εξέλιξη επενδυτικά έργα, συνολικής ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) στην ολοκλήρωση περίπου 497,6 εκατ.

Έμφαση στην ποιότητα

Είναι "το πρώτο IPO της ζωής μου", ανέφερε, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημειώνοντας  ότι με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της DIMAND. "Με νέους πόρους, νέους ισχυρούς μετόχους, αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, η DIMAND θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να αλλάζει όχι μόνο μεμονωμένα κτίρια αλλά ολόκληρες γειτονιές. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφορία και τη διαφάνεια στην ανάπτυξη των έργων μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των συνεργατών μας, των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων μας", τόνισε και συμπλήρωσε:  «Δεν κυνηγάμε τζίρο αλλά κέρδη, αναπτύσσουμε μόνο εμπορικά κτήρια με καλές αποδόσεις. Μας ενδιαφέρει η ποιοτική δουλειά και η ποιοτική κερδοφορία. Θα είμαστε εστιασμένοι στα κέρδη που διανέμουμε ή επανεπενδύουμε. Δεν θα πάρουμε κτήριο που είναι μακριά από μέσο σταθερής τροχιάς ή δεν έχει business plan».

«Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002, είναι η 5η ή 6η φορά που αντιμετωπίζει κρίση και έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται μέσω οργανικής ανάπτυξης. Είμαστε οπαδοί της κοινής λογικής και του λελογισμένου ρίσκου. Ένα επιτυχημένο μοντέλο που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να παίρνεις αυτά που μπορεί να σου πληρώσει η αγορά. Παράλληλα χρειάζεσαι συνεκτικότητα στην ομάδα. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα human turnover - οι άνθρωποί μας δεν εγκαταλείπουν εύκολα την εταιρεία για να πάνε κάπου αλλού» προσέθεσε.

Πράσινα κτίρια με “σφραγίδα” LEED

Βασικός στόχος της DIMAND Real Estate Development είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που αναπτύσσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων στην εγχώρια αγορά. Ήδη έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό

Σχετικά με το Ελληνικό είπε ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμιά συμφωνία με τη Lamda και τόνισε: «Η επιτυχία του Ελληνικού αφορά ολόκληρο τον κλάδο και τη χώρα. Η ανάγκη να πετύχει είναι πολύ μεγάλη. Αντιλαμβάνεστε εάν το Ελληνικό κρατήσει 20 χρόνια, από πόσους κύκλους θα περάσει». «Δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους, μεγάλους και εύπορους. Αλλά σε θεσμικούς και σε όλο το κοινό, σε αυτούς που μας ξέρουν, μας έμαθαν και μας ανέλυσαν και θέλουν να διαθέσουν ένα κομμάτι της αποταμίευσής τους» σημείωσε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, η οποία με την εισαγωγή της στο Χ.Α. στοχεύει στην άντληση έως και 98 εκατ. ευρώ (υπολογισμός με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης 15 ευρώ ανά μετοχή).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:21 - 28 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.