ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Prodea: «Πράσινα» γραφεία-δυναμική είσοδος στην αγορά κατοικίας οι «μοχλοί» ανάπτυξης Κύριο

13:13 - 13 Ιουλ 2022 | Ακίνητα
Prodea: «Πράσινα» γραφεία-δυναμική είσοδος στην αγορά κατοικίας οι «μοχλοί» ανάπτυξης
Με είσοδο στην αγορά κατοικίας η Prodea Investments προχωρά στην επόμενη μέρα, κρατώντας παράλληλα ηγετική θέση και στους κλάδους των «πράσινων» γραφείων, αποθηκών και ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα με βάση πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρεία έχει βάλει «μπρος» ένα πλάνο ύψους 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, με την εκκίνηση να γίνεται με πέντε οικιστικά projects στην Αττική, κυρίως στα βόρεια, αλλά και στην Καλλιθέα, τα οποία αναπτύσσει σε στρατηγική συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα developers και στόχο μεσοαστικά στρώματα.

Παράλληλα, προωθεί και την κατασκευή ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή τους Ελληνικού, με τιμές ανάλογες με αυτές που ισχύουν και στο πρώην αεροδρόμιο. 

Σε σχέση με τα προωθούμενα οικιστικά επενδυτικά σχέδια στην πρώτη γραμμή είναι πέντε οικόπεδα, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές κυρίως των Βορείων Προαστίων με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα περίπου 17 εκατ. ευρώ. Το κόστος ανάπτυξης των οικιστικών συγκροτημάτων υπολογίζεται στα περίπου 40 εκατ. ευρώ και έτσι στο σύνολο της η επένδυση θα φτάσει τα περίπου 60 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση θα προχωρήσουν και άλλα projects που θα περιλαμβάνουν από πολυτελείς έως και φοιτητικές κατοικίες.

Τα πρώτα πέντε οικιστικά projects βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, και αναμένεται να βγουν στην αγορά μέσα στους επόμενους 18 με 36 μήνες. Από τις περίπου 60-70 οικιστικές μονάδες οι περισσότερες θα πουληθούν, ενώ οι υπόλοιπες θα δοθούν για ενοικίαση. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα δοκιμάσει και το μοντέλο Built To Rent. 

Όπως είπε ο CEO της Prodea, Άρις Καρυτινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα νέα γραφεία της εταιρείας, το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων είναι ουσιαστικά άγνωστο στην αγορά και μένει να φανεί το αν θα μπορέσει να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις.

Οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 790 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Prodea και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο (μέσω της κοινοπραξίας με την MVH).

Τα ξενοδοχεία

Υπενθυμίζεται η εισηγμένη, μεταξύ άλλων, έχει εμβληματικές μονάδες στο χαρτοφυλάκιό της:

  • Το πρώην Χιλτον Λευκωσίας, όπου, μάλιστα, θα γίνουν και δύο πύργοι γραφείων και αναμένεται να καταστεί  γίνει σημείο αναφοράς για τη Λευκωσια
  • το Αφροδίτη στην Κύπρο και πάλι
  • Το Νίκι beach
  • Το Ρrgon Ερμού
  • Το ΜΟΧΥ στην  Ομόνοια 

Παράλληλα, εξετάζονται περιπτώσεις στη Μήλο, αλλά και οι εναλλακτικές στο εμβληματικό οικόπεδο στα όρια της παλιάς πόλης στα Χανιά.

Το placement 

Όπως αναφέρθηκε στόχος είναι η διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της εισηγμένης που σήμερα κυμαίνεται στο 4,7%, καθώς ο βασικός μέτοχος Castlelake ελέγχει το 95,3%. Αυτό θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με στόχο η ελεύθερη διασπορά (free float) να φτάσει σε πρώτη φάση το 15%. 

Οπότε προετοιμάζεται η διάθεση ενός 10% σε νέους ιδιώτες επενδυτές, family offices αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτερους θεσμικοί επενδυτές. Πάντως κανένας νέος επενδυτής δεν θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο από 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το σχήμα Invel-Prodea στο πλαίσιο της δεσμευτικής προσφοράς για το Project Skyline της Alpha Bank προσφέρει πέραν των μετρητών και την μεταβίβαση ποσοστού 4% με 5% της εισηγμένης. Αν η συναλλαγή προχωρήσει θα αυξηθεί και το free float της μετοχής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 13 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.