ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φωτιά» οι τιμές στα ενοίκια-Αυξήσεις έως 30%-Τιμές ανά περιοχή (πίνακες) Κύριο

08:00 - 10 Οκτ 2022 | Ακίνητα
«Φωτιά» οι τιμές στα ενοίκια-Αυξήσεις έως 30%-Τιμές ανά περιοχή (πίνακες)
Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων και εν γένει του κόστους στέγασης, αποτελεί «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού για πολλούς Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα όσων σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια, είτε για όσους έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Οι «απαιτήσεις» στις ανανεώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων

Ο Σεπτέμβριος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων.

Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, έπρεπε να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμπιστεύθηκε στο Reporter ο Θεμιστοκλής Μπάκας: Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25-30%% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.

Οι ιδιοκτήτες (ειδικά όσοι έχουν επενδύσει σε αρκετά ακίνητα και βασίζουν σε αυτά το εισόδημά τους) γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο είναι δύσκολη υπόθεση και συντονισμένα ζητούν αυξήσεις. 

Η διαθεσιμότητα ακινήτων σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα

Αυτό φαίνεται στα στοιχεία για τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου) σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες. Τέτοια σπίτια με ενοίκιο έως 600 ευρώ αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών στην Αθήνα και μόλις το 0,71% στα Βόρεια Προάστια. Στα Νότια Προάστια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,03%, στα Δυτικά Προάστια 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής 27,20% και στον Πειραιά 35,46%.

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, οι κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας  με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους χτισμένες έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 42ετών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο σύνολο των περιοχών του Ν.Αττικής, η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση είναι πολύ μικρή έναντι των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα ,όπως προκύπτει και από το σύνολο των παρακάτω πινάκων, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων διατίθεται με ζητούμενες τιμές μίσθωσης άνω των 800€/μήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια όπου το 93,11% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, έχουν ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα, ενώ στα Νότια Προάστια το  81,44%.  Στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% των διαθεσίμων κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα, ενώ μόνο στις περιοχές του Πειραιά (47,46%) , των Δυτικών Προαστίων (50,31%)  και στο Υπόλοιπο Αττικής (56,97%).

Σύμφωνα με τα άνωθεν κατανοούμε ότι το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για οικογένεια, στο σύνολο σχεδόν των περιοχών του Ν.Αττικής αγγίζει έναν ολόκληρο μισθό. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τα κοινόχρηστα, το κόστος ενέργειας και τους λοιπούς λογαριασμούς.

bakas10101

Το ζητούμενο μίσθωμα για οικογενειακή κατοικία σε 16 περιοχές της Αττικής

Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ. , δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από  815€/μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100τμ.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ κυμαίνεται στα 730€/μήνα και 750€/μήνα αντίστοιχα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ. , στο Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ. , ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. . Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100τμ, άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850€/μήνα.

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ.. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από  9€/τ.μ. έως 11,8€/τ.μ. , στο Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ. , στο Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.

bakas10102

Συμβουλές για το μισθωτήριο συμβόλαιο

Η αρχική σύναψη της μίσθωσης πρέπει πάντοτε να γίνεται με έγγραφο μισθωτήριο.  Η προθεσμία ανάρτησης των ηλεκτρονικών δηλώσεων είναι η τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης, ή της τροποποίησης, αναπροσαρμογής, λύσης κλπ.

Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια των νέων μισθώσεων, είναι η τριετία, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Τυχόν μεγαλύτερος συμβατικός χρόνος δεσμεύει τα μέρη, εκτός αντίθετης συμφωνίας.

Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.

Επιπλέον, τροποποιήσεις, παρατάσεις και αναπροσαρμογές μισθώματος, αλλά και λύσεις μισθώσεων μπορούν να γίνονται με απλή ηλεκτρονική δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Εγγύηση

Η εγγύηση είναι μια πράξη που έχει καθιερωθεί εθιμοτυπικά. Αποτελεί το χρηματικό ποσό (1 ή 2 ενοίκια ) που καταβάλλει ο μισθωτής στον ιδιοκτήτη κατά την έναρξη της μίσθωσης. Γενικά σκοπεύει στην οικονομική εξασφάλιση του ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Αν για παράδειγμα αρνηθεί να πληρώσει το ενοίκιο ή κάνει ζημιά στο ακίνητο, τότε ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να κρατήσει την εγγύηση (ή ένα μέρος της) ως αποζημίωση.

Δεν υπάρχει ειδικός νόμος που να ρυθμίζει την καταβολή της εγγύησης για την κατάρτιση του συμφωνητικού. Επομένως, η λειτουργία της καθορίζεται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία διαπραγματεύονται τους όρους της κατά τη σύναψη της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει πως ο ενοικιαστής μπορεί να διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη το ύψος της εγγύησης αλλά και τη διαχείριση αυτής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.