ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων Κύριο

09:00 - 07 Νοε 2022 | Ακίνητα
Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων
Στην 23η θέση ανήλθε η Αθήνα στην κατάταξη της έρευνας «Emerging Trends in Real Estate® - Road to recovery» που διενήργησε η PwC για λογαριασμό του Urban Land Institute (ULI). Η αγορά ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας παρουσιάζει ενισχυμένες επενδυτικές προοπτικές για το 2023, αναφέρει η ίδια έρευνα.

«Παρά την κατάταξή της στην 23η θέση και το σχετικά μικρό μέγεθος της επενδυτικής της αγοράς, η Αθήνα διαθέτει σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανόδου των αξιών των επενδυτικών ακινήτων αλλά και των ενοικίων» επισημαίνεται στην έρευνα της PwC, ενώ ένας περιφερειακός διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων (fund manager) ακινήτων σχολιάζει για την ελληνική αγορά τα ακόλουθα:

«Υπάρχει ακόμη έλλειψη πρωτογενούς αποθέματος λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει κάποιες νέες αναπτύξεις κτιρίων στα γραφεία και στο λιανεμπόριο, ωστόσο οι επενδυτικές ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Αθήνας, πιστεύουν ότι η πόλη προσφέρει μερικές από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. «Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την ανάκαμψη του τουρισμού» αναφέρει η έρευνα, βάζοντας εν συνεχεία τη χώρα μας στο «κάδρο» με την Τουρκία και τονίζοντας ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η αυτονόμηση των οικονομιών και ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απόδοση του κλάδου του real estate φαίνεται ισχυρή για το 2022, με το 38% των ερωτηθέντων να προβλέπουν υψηλότερες αποδόσεις, έναντι 25% στην αντίστοιχη έρευνα το 2021 και 13% το 2020. Η ανάκαμψη μετά το lockdown, που λαμβάνει χώρα λόγω της υποχώρησης του κορονοϊού και των μέτρων στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, έχει στηρίξει τις προσδοκίες για τις επιδόσεις στους περισσότερους τομείς.

«Τα προγράμματα κρατικής στήριξης σε όλη την Ευρώπη αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης» αναφέρει ένας τραπεζίτης στην έρευνα της PwC, σημειώνοντας στη συνέχεια την ανάγκη χειραφέτησης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι βλέπουν το όφελος των πακέτων κρατικής στήριξης, οι ερωτηθέντες κατατάσσουν τον τερματισμό τέτοιων μέτρων ως τη μικρότερη ανησυχία τους για το επόμενο έτος.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε νο. 1 ζήτημα για τον κλάδο των ακινήτων για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 82% αναμένει αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, σε σύγκριση με μόλις 34% την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει τα επιτόκια, με το 44% να αναμένει αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και το 62% να αναμένει αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα πέρυσι.

Ωστόσο, ο κλάδος των ακινήτων υποβαθμίζει τον κίνδυνο του πληθωρισμού σε σύγκριση με την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία φοβάται ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μεταξύ των ερωτηθέντων δεν υπάρχει υπερβολική ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα οδηγούσε σε ταχεία άνοδο των επιτοκίων, παρασύροντας τις αποδόσεις των ακινήτων στη συνέχεια και διαβρώνοντας την απήχηση του κλάδου.

Υπάρχει επίσης το παλιό επιχείρημα, που προβλήθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες στην έρευνα, ότι λίγος πληθωρισμός είναι καλός για την ακίνητη περιουσία. «Τα ενοίκια αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό και ο κλάδος θεωρείται καλός φορέας αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού» τονίζεται στην έρευνα.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.