ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοχευμένες και με «μέτρο» οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

11:22 - 15 Νοε 2022 | Ακίνητα
Στοχευμένες και με «μέτρο» οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες
Μπορεί οι δήμοι της χώρας να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία -με βάση το νομοσχέδιο που ετέθη σε διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών- να προτείνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει αναδρομικότητα στην ισχύ τους, ούτε και μεγάλες σε έκταση αναδιαρθρώσεις.
Έτσι, με βάση όσα αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αναμένονται γενικευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το άνοιγμα της δυνατότητας αναθεώρησης ορισμένων αντικειμενικών αξιών στη βάση εισηγήσεων από τους οικείους Δήμους. 
 
Όπως μάλιστα αναφέρεται στην προηγούμενη φάση επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, αν και ζητήθηκε η γνώμη των δημοτικών αρχών, λίγες ανταποκρίθηκαν. Όπως αναφέρεται, από τους 332 δήμους της χώρας, οι 300 δεν υπέβαλαν σχετικά υπομνήματα με τις απόψεις τους κατά την αρχική διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό, όπως αναφέρεται, παρά το ότι είχαν προσκληθεί εγγράφως, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 
 
Πάντως και λόγω των αντιδράσεων από το αρμόδιο Υπουργείο παρέχεται μια δεύτερη ευκαιρία. Συγκεκριμένα,  από 1/12/2022 έως 31/12/2022 όσοι δήμοι ενδιαφέρονται μπορούν με σχετική τεκμηρίωση να εκφράσουν ενστάσεις για τις τιμές ζώνης που όρισε το Υπουργείο Οικονομικών και ισχύουν από την 1/1/2022, πάντα για τις ζώνες που εμπίπτουν στα όρια των περιοχών ευθύνης τους.
 
Βέβαια , όπως αναφέρεται, η όποια εισήγηση δε σημαίνει αυτόματα και «κούρεμα» των τιμών και συνακόλουθα στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους ή αλλαγές επί τα βελτίω σε σειρά επιδομάτων που χάθηκαν για πολλούς ένεκα κριτηρίων περιουσίας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 15 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.