ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικειμενικές Αξίες-Δήμοι: Προθεσμία για αιτήματα αναθεώρησης τιμών ζώνης

13:43 - 28 Ιαν 2023 | Ακίνητα
Αντικειμενικές Αξίες-Δήμοι: Προθεσμία για αιτήματα αναθεώρησης τιμών ζώνης
Έως τις 6 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη για τυχόν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στις ζώνες ευθύνης τους με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα (28/1).

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια σχετική παράταση καθώς ήταν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η σχετική προθεσμία.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Σταϊκούρας «λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη – αν και κλήθηκε – η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και - περιορισμένης κλίμακας - επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, αποφασίσαμε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη.

Εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ. Ενώ συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.

Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταθέσει μεταξύ άλλων αιτήματα για διορθώσεις ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Γλυφάδας, ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής,  ο Δήμος Κορινθίων, ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Πύργου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Κιλκίς κα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση:

  • Ολοκλήρωσε την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας.
  • Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας στα βραβεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022.
  • Εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Βεβαίως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή.
  • Θεσπίσαμε σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.
  • Χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε αναφερόμενος στα έργο της για την αγορά ακινήτων ότι:

«Η Κυβέρνηση που κατανόησε, εξαρχής, τον ρόλο και τη σημασία της αγοράς ακινήτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας.

Γι’ αυτό τον λόγο, συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και την ολική αναδιαμόρφωσή της. Σχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. 

Συγκεκριμένα:

1ον. Υλοποιήσαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα.

• Μειώσαμε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ, μεσο-σταθμικά κατά 35%, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Και προχωρήσαμε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.
• Νομοθετήσαμε την παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
• Αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
• Θεσπίσαμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.
• Καταργήσαμε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
• Καθιερώσαμε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων. 
• Εξορθολογήσαμε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών».
 
Γιώργος Αλεξάκης 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.