ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: Μπαράζ πληρωμών μέχρι το Δεκέμβριο - Νέα πιλοτική δίκη

08:00 - 07 Σεπ 2020 | Εργασιακά
Αναδρομικά: Μπαράζ πληρωμών μέχρι το Δεκέμβριο - Νέα πιλοτική δίκη
Παλαιά και νέα αναδρομικά, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να δοθούν το επόμενο τετράμηνο και συγκεκριμένα μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους - συνταξιούχους.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο πως η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει φέτος. Όπως είπε, «οι συντάξεις θα μπουν και δημοσιονομικά και ταμειακά και θα πληρωθούν τα αναδρομικά το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά τις πληρωμές, η αρχή αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο με τα παλαιά αναδρομικά του 11μηνου (Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016), που κρίθηκαν στην πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αφορούν στις περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ ειδικά για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που εξαιρέθηκαν από το πακέτο των επιστροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για τα αναδρομικά εξετάζεται να κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, με στόχο να ξεκαθαρίσει κάθε νομική αμφισβήτηση για το μείζον θέμα, που απασχολεί σχεδόν 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία της δεύτερης πιλοτικής δίκης αναμένεται να ανοίξει εκ νέου παράθυρο για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016) και από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα, το οποίο φαινόταν να είχε κλείσει με την νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου, παραπέμποντας σε κάθε περίπτωση την δημοσιονομική διαχείρισή του στο μέλλον και στη χρονική στιγμή μετά την ολοκλήρωση της νέας πιλοτικής δίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:55 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.