ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτική τηλεργασία 50%: Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις των εργοδοτών

09:02 - 02 Νοε 2020 | Εργασιακά
Υποχρεωτική τηλεργασία 50%: Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις των εργοδοτών
Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας πρόκειται να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους, που θα θέσουν για το Νοέμβριο σε υποχρεωτική τηλεργασία, με στόχο να φτάσουν το απαραίτητο όριο του 50%, που έθεσε η κυβέρνηση με τα νέα της μέτρα.

Εντός των επόμενων ωρών, το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου η «Εργάνη» να αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των εργοδοτών σε πανελλαδικό επίπεδο και φυσικά να αρχίσει και επίσημα η υποχρεωτική τηλεργασία από 40% σε 50%.

Σημειώνεται ότι εντός του μήνα οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να εναλλάσσουν τους εργαζομένους τους, όσον αφορά την υποχρεωτική τηλεργασία. Το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της εκάστοτε επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Από το μέτρο, εξαιρούνται τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.