ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στην τηλεργασία - Η υποχρεωτική έκθεση αναγκαίου προσωπικού

09:12 - 13 Νοε 2020 | Εργασιακά
Τι αλλάζει στην τηλεργασία - Η υποχρεωτική έκθεση αναγκαίου προσωπικού
Σε ισχύ τίθενται τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, στον απόηχο της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.

Υπό τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης, σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεργασία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατέστησε σαφές πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από σήμερα να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αλλά και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας -αλλά και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας- έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Να σημειώσουμε πως όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας, κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, που θέτουν υποχρεωτικά ή μη τους εργαζόμενους τους σε καθεστώς αναστολής, απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή, ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

Η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50%, εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως.

Εξαιρούνται τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφορές.

Τέλος, κατά τον υπολογισμό του ποσοστού των τηλεργαζόμενων, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Εξαιρούνται εκείνοι που οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Παραδείγματος χάριν, σε ασφαλιστική εταιρεία απασχολούνται 50 υπάλληλοι γραφείου και 20 τεχνίτες. Η εταιρεία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία τους 25 υπαλλήλους γραφείου οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως την εργασία τους, όχι όμως και τους τεχνίτες. Δηλαδή, ο υπολογισμός του 50% γίνεται επί του αριθμού των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν την εργασίας τους εξ αποστάσεως, όπως είναι οι υπάλληλοι γραφείου.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.