ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα €800: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων

09:02 - 27 Νοε 2020 | Εργασιακά
Επίδομα €800: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων
Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο (κλειστές επιχειρήσεις), ύψους 800 ευρώ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε από τα 17,8 ευρώ στα 26,6 ευρώ ημερησίως για τον Νοέμβριο. Ωστόσο, όπου οι αναστολές συμβάσεων καταλαμβάνουν όλον τον μήνα, όπως προβλέπεται για τις κλειστές επιχειρήσεις και για κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εστίαση, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ή περιοχές της χώρας, όπως είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα και Λάρισα, η αποζημίωση ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Ακολουθούν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων

Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή των αποζημιώσεων επί των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται, θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα ποσά των πληρωμών των εργαζομένων χωρίζονται σε 4 ταχύτητες ανάλογα με τις ημέρες, που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στις 3 Νοεμβρίου θα λάβουν 746,5 ευρώ, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στις 7 Νοεμβρίου θα λάβουν 639 ευρώ, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής που έκλεισαν στις 9 Νοεμβρίου θα λάβουν 586 ευρώ και τέλος, εργαζόμενοι προσχολικής εκπαίδευσης που έκλεισαν χθες, 16 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 399 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν στους εργαζόμενους το μέρος του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες του μήνα τις οποίες εργάστηκαν κανονικά.

Όπως προαναφέραμε, οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως και τις 7 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις έως και τις 7 Δεκεμβρίου, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι, των οποίων συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Δήλωση δεν απαιτείται ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον Νοέμβριο.

Μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.