ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστολές Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι δηλώσεις με βάση τα 534 ευρώ

09:06 - 08 Δεκ 2020 | Εργασιακά
Αναστολές Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι δηλώσεις με βάση τα 534 ευρώ
Από σήμερα θα μπορούν να δηλώνουν οι εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοί τους να λάβουν την ειδική αποζημίωση, που επανέρχεται στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και στα 534 ευρώ τον μήνα.

Οι αποζημιώσεις για το μήνα Δεκέμβριο θα υπολογίζονται με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής αντί των 800 ευρώ το Νοέμβριο, ποσό που προβλέφθηκε κατ΄ εξαίρεση εν όψει των εορτών.

Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις, που είναι κλειστές με κρατική εντολή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ σε περίπτωση που επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου, θα θεωρούνται πληττόμενες έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί -όπως συνέβη και τον Νοέμβριο- στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι υπόλοιπες πληρωμές του Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και χθες, 7 Δεκεμβρίου, υπήρχε η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τις αναστολές από πληττόμενες επιχειρήσεις για τον μήνα Νοέμβριο.

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων θα πληρωθούν την ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου εντός Δεκεμβρίου, έως το αργότερο τις 21 Δεκεμβρίου και με ποσό βάσης τα 800 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 800 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Τέλος, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, τότε θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.