ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα €534:Τι ισχύει με αναστολές Απριλίου και όσες επιχειρήσεις ανοίγουν

09:08 - 22 Μαρ 2021 | Εργασιακά
Επίδομα €534:Τι ισχύει με αναστολές Απριλίου και όσες επιχειρήσεις ανοίγουν
Επαναλειτουργούν από σήμερα (22/3) τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών, με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους να αναμένεται να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για 21 ημέρες.

Δηλαδή, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα λάβει την αναλογία του μισθού της για την περίοδο 22 με 31 Μαρτίου. Αντίθετα, όπως είναι προφανές, όσοι συνάδελφοι παραμείνουν έως το τέλος του Μαρτίου σε αναστολή σύμβασης, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, από το κράτος.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις, που ανοίγουν σήμερα, περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, οι εν λόγω επιχειρήσεις διατηρούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους, παρ’ όλο που ανοίγουν. Αυτό σημαίνει πως όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, μπορούν να μείνουν έως 31 Μαρτίου εθελοντικά κλειστές, δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε κομμωτήριο λαμβάνει ονομαστικό μισθό 800 ευρώ και ανακαλείται από την αναστολή, ξεκινά να εργάζεται από σήμερα και δικαιούται:

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις 21 πρώτες ημέρες του Μαρτίου (374 ευρώ)
  • μισθό από τον εργοδότη για τις 10 τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (267 ευρώ)

Ποιοι πληρώνονται και τι ισχύει για τον Απρίλιο

Συνολικά 17,9 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν σήμερα για 33.351 πληρωμές αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Άλλα 997.512 ευρώ θα καταβληθούν για 1.868 πληρωμές αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το πρώτο δίμηνο του έτους σε εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Τώρα, όσον αφορά τις αναστολές του Απριλίου, το μέτρο αυτό θα έχει πιο κλειστή περίμετρο δικαιούχων με μεγαλύτερη στόχευση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Απρίλιο να ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον ερχόμενο μήνα. Κι αυτό διότι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού «στενεύουν» επικίνδυνα, άρα η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης προς τους εργαζομένους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και απαραίτητη.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 22 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.