ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ

17:13 - 18 Φεβ 2022 | Εργασιακά
Η νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ
Με το άρθρο 22 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ορίζεται η διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης:

Καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού, όταν προβαίνει στην έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.

Η προτεινόμενη ρύθμιση απλουστεύει τη διαδικασία έναρξης και μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, καθώς δεν συνιστά πλέον προαπαιτούμενο η προηγούμενη λήψη της απογραφικής δήλωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.

Μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. δύναται πλέον να υποδέχεται την πληροφορία της έναρξης/μεταβολής, χωρίς να είναι απαραίτητη η προεγγραφή του ασφαλισμένου σε αυτόν, προκειμένου να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση ή προσθήκη νέας δραστηριότητας, υπακτέας στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α..

Δεδομένου ότι για την ορθή υπαγωγή στην ασφάλιση, με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταχθέντων πρώην φορέων, απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, χορηγείται προθεσμία στον υποψήφιο ασφαλισμένο να δηλώσει στο φορέα τις απαραίτητες πρόσθετες πληροφορίες για την έναρξη της ασφάλισής του.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης εργασιών, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. θα προχωρά στην αυτεπάγγελτη εγγραφή του υποψήφιου ασφαλισμένου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του αρμόδιου φορέα με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.