ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για έντεκα μήνες

17:36 - 28 Ιουν 2022 | Εργασιακά
ΣτΕ: Αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για έντεκα μήνες
Τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 11μήνου από 11.6.2015 έως 11.5.2016 του «νόμου Κατρούγκαλου» δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, αναγνωρίζεται δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα έντεκα μηνών.

Από τις 11 Ιουνίου του 2015 ως την αντίστοιχη ημερομηνία του Μαΐου του 2016.

Για αυτούς τους έντεκα μήνες, όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει η όχι,  θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων τους, για αυτούς τους έντεκα μήνες. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε όλους. 

Αντίθετα, για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνον εκείνοι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά ως το τέλος Ιουλίου του 2020.

Όσοι δεν είχαν προσφύγει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου του 2020, δεν θα πάρουν αναδρομικά για δώρα, επιδόματα επικουρικές συντάξεις. 

Παράθεση αποσπάσματος της αποφάσεως της Ολομελείας του ΣτΕ:

«Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο έκρινε, ότι οι επίδικες διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση ποσών που αντιστοιχούν μόνον σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση τω ως άνω νόμου ( 31.7.2020 ),  αφορώσες  ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και, για το λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 28 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.