ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Εργασίας: H απόφαση του ΣτΕ δεν θίγει το ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του

20:59 - 08 Νοε 2022 | Εργασιακά
Υπ.Εργασίας: H απόφαση του ΣτΕ δεν θίγει το ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ), που κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις για το θεσμό του Μητρώου Συνδικαλιστών(ΓΕΜΗΣΟΕ), που προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας, εκείνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τις προθέσεις του.

Όπως τονίζει το ΣτΕ στην απόφασή του μεταξύ άλλων «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις, που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».

Με αφορμή την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ΓΕΜΗΣΟΕ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει τα εξής:

«Το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) είναι μια μεταρρύθμιση που προάγει τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία και την αντιπροσωπευτικότητα στο συνδικαλισμό. Η προώθησή του δεν είναι άσχετη με τα επεισόδια που έγιναν στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ και με την αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας και της διαφάνειας εκ των έσω με εκατέρωθεν καταγγελίες.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε περίληψη, δεν θίγει τον νέο θεσμό του ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του. Μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας θίγονται στην εν λόγω απόφαση και παραπέμπονται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν αμφισβητείται, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.