ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα ΓΣΕΕ: Πώς βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό

09:02 - 14 Νοε 2022 | Εργασιακά
Έρευνα ΓΣΕΕ: Πώς βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Μελέτη με θέμα «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα», διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Στο επίκεντρο αυτής βρέθηκε ο βαθμός επίδρασης της πανδημίας COVID-19 σε τέσσερις τομείς: στον οικονομικό, στον ψηφιακό, στον ψυχολογικό και στον κοινωνικό, προκειμένου να κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Εστιάζοντας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού παρά τις επιμέρους ανησυχίες που εκφράζονται από εργαζόμενους, φαίνεται πως η πλειοψηφία καλοβλέπει τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην εργασία τους, στην εκπαίδευση αλλά και στην καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται σχετικά με την προοπτική η ψηφιοποίηση να επιφέρει μείωση μισθών, αύξηση του όγκου εργασίας και ευέλικτες μορφές εργασίας.

Επίσης, εκφράζεται προβληματισμός ως προς την ομαλότητα της μετάβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όμως φαίνεται να αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εκπαίδευση λόγω της ψηφιοποίησης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό γρήγορη εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν στην εργασία τους, ενώ αναγνωρίζουν τις θετικές προεκτάσεις της ψηφιοποίησης στη διαχείριση ομάδων και εργασιών, όπως και τον ψηφιακό εγγραμματισμό των πολιτών.

DIAGRAMMA PSIFIOPOIISIS

Την έκπληξη οι επαρχιώτες και οι κατώτατης εκπαίδευσης

Προς μεγάλη έκπληξη πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και η Κρήτη βρίσκονται πλησιέστερα στις θετικές απόψεις ως προς την ψηφιοποίηση, ενώ η Αττική συνδέεται με αρνητικές απαντήσεις.

Τα πιο εξειδικευμένα ως προς την εργασία χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν ότι άτομα που έχουν λάβει περισσότερη εκπαίδευση (μεταπτυχιακούς τίτλους) είναι περισσότερο προβληματισμένα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην εργασία, ενώ, αντίθετα, εργαζόμενοι που έχουν λάβει βασική εκπαίδευση δηλώνουν περισσότερο θετικοί.

Οι απόψεις των ατόμων με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση τείνουν προς την ουδετερότητα, παρότι γενικότερα το πρόσημο είναι θετικό.

 Ορισμένοι τομείς δραστηριότητας εμφανίζονται στατιστικά ασήμαντοι, όμως προβληματισμοί εκφράζονται σε τομείς που είναι βασισμένοι σε υπηρεσίες και όπου η ψηφιοποίηση είχε εισέλθει στην καθημερινότητα των εργαζομένων (χρηματοοικονομικά, ιδιωτική εκπαίδευση και λοιπές υπηρεσίες).

Αντίθετα, ουδέτερες απόψεις ως προς την ψηφιοποίηση και εργασία εξέφρασαν οι υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και εστίαση και στον πρωτογενή τομέα.

Συνολικά λοιπόν σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνας η ψηφιοποίηση φέρει θετικό πρόσημο στα μάτια των εργαζομένων με εκείνους που εκφράζουν ανησυχίες να είναι εκείνοι που η τεχνολογία έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της εργασίας τους αλλά και εργαζομένους χαμηλότερης εκπαίδευσης να βλέπουν την ψηφιοποίηση ως μια ευκαιρία και προσωπικής εξέλιξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.