ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Βγάζουμε γρηγορότερα συντάξεις από όσο σε Γερμανία και Γαλλία

16:51 - 12 Ιαν 2023 | Εργασιακά
Χατζηδάκης: Βγάζουμε γρηγορότερα συντάξεις από όσο σε Γερμανία και Γαλλία
Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα έκδοσης συντάξεων στη χώρα μας, συγκρίνοντάς την με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν είναι μικρό πράγμα να βγαίνουν στην Ελλάδα γρηγορότερα οι συντάξεις από όσο στη Γερμανία και τη Γαλλία! Έτσι συμβαίνει στον ΕΦΚΑ εδώ και μερικούς μήνες. Είναι μια εξέλιξη που πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία και αισθάνομαι γι’ αυτό πολύ ικανοποιημένος.

Πράγματι οι συντάξεις για τις νέες αιτήσεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, ενώ με βάση τα στοιχεία του International Social Security Association, στη Γερμανία εκδίδονται σε 74 ημέρες και στην Γαλλία σε 84 ημέρες. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις λόγω της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κανείς δεν τις αμφισβητεί. Αλλά είναι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Και αυτό που αποδεικνύεται επίσης με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια εκδόθηκαν 500.000 κυρίες συντάξεις. Μόνο το 2022 εκδόθηκαν υπερδιπλάσιες συντάξεις σε σχέση με το 2019 (287.000 από 123.000). Έχει πλέον εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμοτήτων έως το 2021, με εξαίρεση ελάχιστες πολύ προβληματικές περιπτώσεις που θα ήταν παράνομο να εκδοθεί σύνταξη. Ενώ από τις αιτήσεις του 2022 έχει εκδοθεί το 86%. Ο ΕΦΚΑ έχει ακόμα κατορθώσει να εκδίδει κατά μέσο όρο 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 το 2019», έγραψε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Υπήρξαν στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια που πίστεψα ότι δεν θα τα καταφέρουμε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ήταν μεγάλες και οι αντιστάσεις σε κάθε καινοτομία που επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε ήταν συνεχείς: “αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται, εκείνο υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα… της ταλαιπωρίας τελικά των εργαζομένων κλπ”. Ωστόσο χάρη στο πείσμα και τις νέες μεθόδους της ομάδας του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ τα καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή τη ντροπή με τις κύριες συντάξεις. Συνεχίζουμε τώρα, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία για να εξαλείψουμε το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και εκεί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.