ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι… χαρές μέχρι τέλος του έτους: Δώρα, επιδόματα και pass

21:59 - 03 Δεκ 2023 | Εργασιακά
Οι… χαρές μέχρι τέλος του έτους: Δώρα, επιδόματα και pass
Μπήκαμε αισίως στον τελευταίο μήνα του χρόνου, αλλά πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 οι πολίτες έχουν να εισπράξουν δώρα, επιδόματα, αλλά και pass.

Αρχικά, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων σε εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το δώρο, που είναι ένας ολόκληρος μισθός για όσους έχουν απασχοληθεί στην ίδια εργασία από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα θα λάβουν το δώρο, μαζί με το τακτικό επίδομα, οι άνεργοι, με το ποσό να είναι 479 ευρώ για τον άγαμο, το οποίο προσαυξάνεται αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, εφόσον, βέβαια, υπάρχει εγγεγραμμένη ανεργία για όλη την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, θα καταβληθεί αύριο Δευτέρα (4/12), με το σύνολο να φτάνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 346.000 δικαιούχους.

Ο μποναμάς των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι θα δουν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου και την αύξηση 3% που θα ισχύσει για όλο το 2024. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα λάβουν από 25 έως 60 ευρώ τον μήνα μεικτά, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Επίσης, στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί και η εφάπαξ ενίσχυση των 100-200 ευρώ σε όσους έχουν προσωπική διαφορά  πάνω από 10 ευρώ. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη το πολύ ως 1.600 ευρώ τον μήνα.

Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι ταυτόχρονα χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν την ίδια μέρα την εφάπαξ ενίσχυση των 150 ευρώ.

Στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η επιπλέον μιάμιση δόση που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων, το επιπλέον 50% που θα καταβληθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για όσους είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και εισπράττουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Pass και επιδόματα θέρμανσης

Επίσης, στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, με τις προκαταβολές να πιστώνονται στις 22 Δεκεμβρίου.

Το Market Pass για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα λάβουν και οι δικαιούχοι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με την καταβολή να γίνεται στις 20 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση όσους κάνουν νέες αιτήσεις, οι οποίοι θα πληρωθούν αργότερα.

Ακόμα, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα οι δικαιούχοι του Youth Pass για το voucher των 150 ευρώ.

Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται 200.000 νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών και θα τη λάβουν με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Τέλος, οι αγρότες θα εισπράξουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.