ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: Οδηγός για τα τεκμήρια και τις αποζημιώσεις για ενοίκια

14:08 - 18 Ιουν 2021 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: Οδηγός για τα τεκμήρια και τις αποζημιώσεις για ενοίκια
Δεν λειτουργούν ως εισόδημα για να καλύψουν τεκμήρια οι συμψηφισμοί με φόρους ενοικίων για την κάλυψη των απωλειών από τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΑΑΔΕ

·         Για την προσυμπλήρωση ποσών που αποτελούν εισόδημα ή αποζημίωση (κωδ.617-618 και κωδ.781-782, αντίστοιχα). Για τα ποσά που υπόκεινται σε φόρο ή αποτελούν εισόδημα που όμως απαλλάσσεται από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης (κωδ. 617 - 618), διενεργείται προσυμπλήρωση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι φορείς που τα χορήγησαν. Αν δεν έχει αποσταλεί σχετικό αρχείο από τον αρμόδιο φορέα, μπορούν να συμπληρωθούν από τον ίδιο το φορολογούμενο (κωδ. 657 - 658).

·         Τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά αποζημίωση συμπληρώνονται προαιρετικά από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 781 - 782 και χρησιμεύουν μόνο στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η συντριπτική πλειονότητα των ενισχύσεων που δόθηκαν εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·         Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση (Ε2), καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Τα παραπάνω εξηγήθηκαν και στο από 7.6.2021 Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα αναφέρει κατόπιν ερωτημάτων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πάνω στο πως μπορούν, φέτος, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων  να αξιοποιήσουν στην φορολογική δήλωση τις αποζημιώσεις που έλαβαν για τα “κουρεμένα” ενοίκια του 2020 .

Επίσης με βάση όσα αναφέρονται τ ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω COVID-19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Επίσης η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, αρκεί να γνωστοποιηθεί στη ΔΟΥ του φορολογουμένου εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων (με την έκθεση επίδοσης). Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με συστημένη επιστολή, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με κατάθεση αντιγράφων στη ΔΟΥ.

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.