ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογουμένους-Οι εκπτώσεις και οι δόσεις

08:13 - 22 Σεπ 2021 | Φορολογία
Ώρα ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογουμένους-Οι εκπτώσεις και οι δόσεις
Αναρτώνται στην πλατφόρμα MYAADE της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σήμερα (22/9) τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Οι τελευταίοι, με τους κωδικούς τους θα πρέπει να μπουν στο λογαριασμό τους και να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια μέσω του σχετικού πεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον στην ανανεωμένη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.  Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στην ταυτότητα εμφανίζονται αναλυτικά με τα ποσά χρέωσης του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου, του συνολικού φόρου και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε μηνιαία δόση.

H 1η δόση του φόρου θα μπορεί να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε μαζί με τη 2η δόση έως τις 29 Οκτωβρίου. Η τελευταία 6η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει πει ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης «διπλής δόσης» τον Οκτώβριο, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις, σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Όπως, μάλιστα,  τόνισε χτες στο ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι και  πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Οι εκπτώσεις

Πάντως για φέτος είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα είναι μειωμένος. Περίπου 250.000 περισσότεροι από πέρυσι, που  θα τον δουν μειωμένο λόγω πτώσης στο εισόδημά τους.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ανέργους κτλ.

Έτσι προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 ·        το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

·        Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 ·        Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

·        Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

·        Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

·        Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πυρόπληκτοι

Επίσης φέτος οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιστιλης προβλέπεται ότι:

- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές διευρύνονται και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

- Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

-Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 Οι εκπτώσεις 10-30%

Πάντως και φέτος ισχύουν οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής

Να σημειωθεί ότι βασικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φόρου είναι η παλαιότητα,  ο όροφος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, η ακριβής δήλωσης βοηθητικών χώρων, της ψιλή κυριότητα και η επικαρπία του ακινήτου,  το εάν πρόκειται για εξοχική κατοικία ή για αγροτεμάχιο, η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Περισσότερες δόσεις

Για περισσότερες δόσεις στις καταβολές των ποσών του φόρου υπάρχει η εναλλακτική για πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας, εφόσον υπάρχει το σχετικό όριο συναλλαγών. Επίσης υπάρχει και η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ρύθμιση αυτή προβλέπεται κι ένα σχετικό επιτόκιο που αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Έτσι κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 22 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.