ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: «Σήμα» στις επιχειρήσεις που δεν στέλνουν στοιχεία στο myDATA

12:00 - 17 Δεκ 2022 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: «Σήμα» στις επιχειρήσεις που δεν στέλνουν στοιχεία στο myDATA
Η ΑΑΔΕ έχει εδώ και καιρό εντοπίσει περίπου 150.000 επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myDATA και έστειλε νέο τελεσίγραφο μέσω e-mail, όπου μάλιστα υπάρχει η αναγραφή της κάθε ταμειακής μηχανής από την οποία δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Το υφιστάμενο καθεστώς, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, εντός 24ώρου από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να τα αποστέλλουν ανά τρίωρο, ενώ τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας των 10 ημερών και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Όσοι, δε, συνεχίσουν να μην διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων λιανικής πώλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ και λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 40 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 65 δισ. ευρώ), αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση της τιμολόγησης, μαζί με τη διασύνδεση ταμειακών και POS με το taxisnet δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας για την φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, για το 2021 εκτιμάται ότι οι απώλειες περιορίζονται ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα στο 14% των δυνητικών εισπράξεων ΦΠΑ, δηλαδή στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 17 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.