ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος επιτηδεύματος: Τι ισχύει με τις ενστάσεις για την απαλλαγή

08:28 - 25 Ιουλ 2023 | Φορολογία
Τέλος επιτηδεύματος: Τι ισχύει με τις ενστάσεις για την απαλλαγή
Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του 2022 για όσους έκαναν νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης προέβλεπε η εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός πέρυσι στη ΔΕΘ. Ωστόσο, κάποιοι από τους επαγγελματίες που πληρούσαν τα κριτήρια δεν έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ περί "απαλλαγής", ωστόσο έχουν στη διάθεσή τους λίγο χρόνο ακόμη για ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις όσοι και όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, πληρούν τα κριτήρια και προέβησαν το 2022 σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την περυσινή εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε επιχείρηση που έκανε νέες προσλήψεις, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, από 1.9.2022 και μετά, θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022, καθώς και για όλα τα υποκαταστήματά της.

Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ήταν, με βάση τις εξαγγελίες, κυρίως μικρομεσαίοι:

α) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο έχει εφαρμογή από το 2023, προσφέροντας απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος του 2022 για όσους έκαναν νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Ισχύει, δε, σε μόνιμη βάση κι έτσι, και το 2024 δεν θα πληρώσουν το “Τέλος Επιτηδεύματος” του 2023, όσες από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους, αυξήσουν τις θέσεις πλήρους εργασίας, για τρεις μήνες τουλάχιστον μέσα στη χρονιά.

Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Φεβρουαρίου του 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο 2022 όμως η Εργάνη κατέγραψε 467.174 νέες προσλήψεις προσωπικού, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Οι ενστάσεις

Ειδικότερα, για τις ενστάσεις, διατίθεται σχετικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ. Ση συνέχεια η αίτηση θα εξεταστεί από Ειδική Επιτροπή που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Η απόφαση που εκδίδεται από την Επιτροπή Ενστάσεων κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Επίσης οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ήδη υποβάλει τη φορολογική δήλωση όταν έλαβαν το μήνυμα της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 25 Ιουλ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.