ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός- Ελλάδα: Κανένας εφησυχασμός και νέα μέτρα στα σκαριά

08:07 - 18 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός- Ελλάδα: Κανένας εφησυχασμός και νέα μέτρα στα σκαριά
Σε εγρήγορση παραμένουν οι ειδικοί στη χώρα μας σχετικά με την πορεία του κορονοϊού, καθώς παρά την καλύτερη εικόνα που είχαμε την Δευτέρα, 17 Αυγούστου, αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Ενόψει και της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και προκειμένου να μην χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με στελέχη της κυβέρνησης, κατά την οποία δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις διακοπές.

Αποφασίστηκε δε, η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν ενώ έγινε και συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει το επόμενο πακέτο στήριξης καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε κλάδους, όπως η εστίαση, που έχουν ήδη πληγεί βάναυσα. Με βάση τις εκτιμήσεις, το πλήγμα σε πολλές περιοχές από το πρόωρο λουκέτο στις 12 των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα επιπλέον 20% στον ήδη πληγέντα τζίρο. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο βέβαια στην εστίαση «εξαφανίστηκε» σχεδόν το 60% των εισπράξεων με το ολικό lockdown και τη δειλή επανεκκίνηση του κλάδου.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, πρότεινε «μάσκες και σταδιακό άνοιγμα των σχολείων», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει περίπτωση η μετάλλαξη του κορονοϊού που δίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα να έχει λιγότερα συμπτώματα». Δήλωσε, επίσης, ότι «μοντέλο τύπου Πόρου μπορούμε να δούμε και σε αστικά κέντρα».

Τέλος, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ανέφερε χθες πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι έως 15.000 ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:08 - 18 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.