ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκαν στη Βουλή οι συμφωνίες με Κουβέιτ και Ρωσία

19:52 - 21 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Εγκρίθηκαν στη Βουλή οι συμφωνίες με Κουβέιτ και Ρωσία
Τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις να πάρουν ένα σημαντικό μερίδιο από τα κατασκευαστικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Κουβέιτ μέχρι το 2035, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την κύρωση του Μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και του Κουβέιτ στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην δεύτερη κύρωση συμφωνίας που εισάγεται στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου και αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για την χώρα ενώ παράλληλα συμβάλει και "στην εξωτερικής μας πολιτική και τη βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία".

Σημειώνεται πως οι δύο Κυρώσεις εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία.

Αναλυτικά, "υπέρ" της Κύρωσης του Μνημονίου με το Κουβέιτ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ , "κατά" το ΚΚΕ και η ΕΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε. "Υπέρ" της Κύρωσης με την Ρωσική Ομοσπονδία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜέΡΑ25 ενώ καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων χαιρέτησε την ευρύτατη συμφωνία των κομμάτων για αυτές τις δύο σημαντικές Κυρώσεις, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρικιώτη γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε να φέρει για Κύρωση την Συμφωνία με τη Ρωσία που είχε υπογραφεί από το 2016, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στις αρχές του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτότυπη υπογεγραμμένη συμφωνία χάθηκε.

Οι νέες υπογραφές δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, κατόπιν με την αλλαγή της κυβέρνησης η Συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εκ νέου για τρίτη φορά. Σχετικά με την καταψήφιση της Συμφωνίας από το ΚΚΕ, ο υπουργός ανέφερε πως "κατανοώ τους ιδεολογικούς λόγους που έχει και καταψηφίζει την συμφωνία αφού την θεωρεί καπιταλιστική"

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στην Κύρωση της Συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδίας λέγοντας πως η ελληνορωσική συνεργασία στην έρευνα και τεχνολογία έχει ένα μεγάλο βάθος χρόνου που ξεκινάει το 1993 και έκτοτε έχουν υπογραφή πολλά πρωτόκολλα και συμφωνίες συνεργασίας με έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ Μάλιστα ανέφερε πως από την άνοιξη του 2020 έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για νέα ανακοίνωση προκήρυξης συνεργασίας που θα εξεταστεί μέχρι το τέλος του 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.