ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και στις μεταλλάξεις

11:57 - 08 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Έρευνα: Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και στις μεταλλάξεις
Το εμβόλιο κατά του νέου κορονοΐού των Pfizer Inc και BioNTech φάνηκε να λειτουργεί ενάντια σε βασική μετάλλαξη του ιού, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Τα συμπεράσματα αυτά, βγήκαν έπειτα από μία εργαστηριακή μελέτη που διεξήγαγε ένας Αμερικανός φαρμακοποιός.

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την Pfizer και επιστήμονες από το Ιατρικό Υποκατάστημα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η μετάλλαξη είναι υπεύθυνη για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και υπήρχε ανησυχία ότι θα μπορούσε να κάνει τον ιό να ξεφύγει από την εξουδετέρωση αντισωμάτων που προκαλείται από το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Φίλ Ντορμιτζερ, έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες του ιού εμβολίων της Pfizer.

Η μελέτη διεξήχθη σε αίμα που ελήφθη από άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Τα ευρήματά της είναι περιορισμένα, επειδή δεν εξετάζει όλες τις μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

Ο Ντόρμιτζερ, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης, καθώς και 15 άλλες μεταλλάξεις που η εταιρεία έχει δοκιμάσει στο παρελθόν.

«Τώρα δοκιμάσαμε 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα », είπε. "Αυτό δεν σημαίνει ότι και η 17η δεν θα έχει απαραίτητα".

Ο Ντόρμιτζερ, σημείωσε ότι μια άλλη μετάλλαξη που βρέθηκε στην παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, που ονομάζεται μετάλλαξη E484K, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες δοκιμές για να δουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων μεταλλάξεων και ελπίζουν να έχουν περισσότερα δεδομένα εντός εβδομάδων.

Υπάρχει η ανησυχία από τους επιστήμονες, ότι τα εμβόλια που διατίθενται ίσως να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν από τις νέες παραλλαγές, ιδίως εκείνες που εμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική.

Ο Σίμον Κλάρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ενώ και οι δύο παραλλαγές είχαν κοινά νέα χαρακτηριστικά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική «έχει πολλές πρόσθετες μεταλλάξεις».

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και το εμβόλιο της Moderna Inc, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA συνθετικών αγγελιοφόρων, μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα για να αντιμετωπιστούν νέες μεταλλάξεις ενός ιού εάν είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν σε μόλις έξι εβδομάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.