ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γώγος:Κάποιος με αντισώματα ενός στελέχους Covid-19 δεν προστατεύεται από άλλο

12:41 - 01 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Γώγος:Κάποιος με αντισώματα ενός στελέχους Covid-19 δεν προστατεύεται από άλλο
Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μίλησε για τις μεταλλάξεις που έχουν έρθει στην χώρα μας, καθώς και για το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε περίπτωση που τα κρούσματα σημειώσουν άνοδο.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή».  Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη, ο καθηγητής είπε πως «Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική. Ακόμα και στη Βρετάνια, όπως είπε, υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Αλλά και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, σημείωσε ο καθηγητής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%, υπογράμμισε. 

Υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, είπε ο καθηγητής. Επομένως, σημείωσε ότι τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει τον δεύτερο ιό.

«Εάν κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το επόμενο που ενδέχεται να διαφέρει, δημιουργείται πρόβλημα επαναμόλυνσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο αλλά και την αποτελεσματικότητά του στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, επεσήμανε ότι «Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται», υπογράμμισε. «Για τα άλλα στελέχη ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό. Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές καλύπτει 60 με 70%, ενώ τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν», εξήγησε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εξήγησε ότι εάν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι τα ίδια αλλά αυξημένα, με ή χωρίς τα μεταλλαγμένα στελέχη, ενώ για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, επανέλαβε πως σχετίζεται με πολλές παραμέτρους όπως είναι ο καιρός, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους , η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 01 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.