ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανάκης: Μέχρι 20 Μαΐου θα βλέπουμε 60-85 θανάτους τη μέρα

11:06 - 05 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
“Η καμπύλη των κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλευόμενων αλλά και των διασωληνωμένων έχει πτωτική πορεία και αναμένουμε να δούμε αν θα απορροφήσει τους κραδασμούς από το Πάσχα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις” είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόσθεσε ότι ο δείκτης θνησιμότητας θα κινηθεί στους 500 θανάτους ανά εβδομάδα και θα επηρεαστεί προς το καλύτερο μετά τις 20 Μαΐου. "Έως τότε θα βλέπουμε 60-85 θανάτους ανά ημέρα”, εκτίμησε και όπως εξήγησε ”αυτό έχει προεξοφληθεί από τις τωρινές νοσηλείες και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ”.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι με πάνω από το 30% των εμβολιασμών, έστω και με την πρώτη δόση, αναπτύσσεται μια εκθετικού τύπου καταστολή στους πανδημικούς δείκτες. “Δηλαδή για κάθε ποσοστό εμβολιασμού από εκεί και πάνω γίνεται πολλαπλάσια η κατασταλτική δράση στα κρούσματα. Θα κορυφωθεί στο 50% και αυτός θα είναι ένας μεγάλος προστατευτικός παράγοντας”, εξήγησε.

“Με ενόχλησαν οι σκηνές που είδα, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τις άλλες μέρες στις εκκλησίες με πάρα πολύ κόσμο που κινείτο ανεξέλεγκτα. Φορούσαν κάποιοι μάσκες αλλά υπήρχε συνωστισμός και στους προαύλιους χώρους”, συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του στα πασχαλινά τραπέζια να συγκροτήθηκαν κοινωνικές φούσκες.

“Οι επαφές που θα προκύψουν από τα ανοίγματα σε διασκέδαση, εστίαση και τουρισμό είναι υγειονομικά πιο ασφαλείς από τις αυθόρμητες”, τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας σημείωσε ότι κυκλοφορία από μόνη της δεν προσδίδει μεταδοτικότητα, αλλά οι κοινωνικές επαφές είναι αυτές που αυξάνουν τη μετάδοση του ιού.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.