ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαευαγγέλου: Τέλη Ιουνίου θα πέσουν κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι

18:41 - 11 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Παπαευαγγέλου: Τέλη Ιουνίου θα πέσουν κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι
Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας επέστρεψε στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του έτους πριν την έναρξη του τρίτου κύματος, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του κορονοϊού μειώνεται, σημείωσε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας αρκετά αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 40.000 τεστ την ημέρα, με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει χαμηλός στο 2,3%. Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω self test παρέμεινε χαμηλό, στο 0.12%» ανέφερε.

Τόνισε, δε, ότι οι προβλέψεις «δείχνουν» αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες ενώ επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται δεν είχαν κάνει εμβόλιο.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου και ανέφερε ότι η ύφεση των σχετικών δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

«Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά» τόνισε. Παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η κα. Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως θα υπάρχει σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αν παραμείνουν τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, «στα τέλη του Ιουνίου θα πέσουν κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς».

Πάντως, επεσήμανε πως παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς ένα τέταρτο κύμα είναι πολύ πιθανό να «χτυπήσει» την Ευρώπη, κατ’ επέκταση και την Ελλάδα, μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Παράλληλα, η καθηγήτρια είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους» και συμπλήρωσε πως την τελευταία εβδομάδα, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων κατέληξαν, πρόκειται για ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους ώστε να έχουν τη μέγιστη προστασία τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε στο γεγονός ότι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών επιτρέπει σταδιακά την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, όπως είχε εξειδικεύσει και την περασμένη Τετάρτη.

«Ας μην εφησυχάζουμε, ο ιός βρίσκεται εκεί έξω, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα έως ότου χτίσουμε το τείχος ανοσίας», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 11 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.