ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ετοιμότητα για την τρίτη δόση-«Τρομάζει» ο αριθμός των διασωληνωμένων

07:55 - 03 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Σε ετοιμότητα για την τρίτη δόση-«Τρομάζει» ο αριθμός των διασωληνωμένων
«Αν το εισηγηθούν οι ειδικοί και δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την χθεσινή (2/8) ενημέρωση για την πορεία του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης, αναφερόμενος στην πιθανότητα χορήγησης τρίτης «ενισχυτικής» δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση για την τρίτη δόση, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: «Ηλικιακά, ανοσοκατασταλμένους και χρόνος χορήγησης τους εμβολίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.

«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έκρηξη» του αριθμού των διασωληνωμένων

Η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων τρομάζει τους ειδικούς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες (2/8) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 188 διασωληνωμένους, ενώ μόλις μια μέρα πριν αυτοί ήταν 176.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου οι διασωληνωμένοι ήταν 189 και μετά από 19 ημέρες συνεχούς μείωσης, στις 20 του μήνα, ο δείκτης άγγιξε το κατώτατο όριο (121) προτού η πανδημία βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.

Ωστόσο, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον παραπάνω επιδημιολογικό δείκτη, που αποτυπώνει και το αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους ηλικίας 18-39 ετών, είναι ότι χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να υπερδιπλασιαστούν και από το 2,2% του συνόλου των διασωληνωμένων να φτάσουν στο 5,9%.

Σημείο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αποτελούν και οι 167 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, μια αύξηση της τάξεως του 2,45% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.