ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτανίδου: Το πραγματικό δίλημμα είναι εμβόλιο ή ιός

13:36 - 24 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Κοτανίδου: Το πραγματικό δίλημμα είναι εμβόλιο ή ιός
«Το πραγματικό δίλημμα είναι εμβόλιο ή ιός» τόνισε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για ανεμβολίαστους πολίτες από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως «οι ΜΕΘ σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με άλλο τρόπο το πρόβλημα», ωστόσο -όπως έσπευσε να επισημάνει- πολύ σημαντική είναι η πρόληψη.

«Έχουμε τα εμβόλια γι’ αυτό. Διδάσκουν το ανοσοποιητικό να προστατευτεί. Όταν αρκετοί αναπτύσσουν ανοσία τότε εμποδίζουμε τη νόσο να εξαπλωθεί. Αυτό είναι σημαντικό για μια άκρως μεταδοτική νόσο όπως η Covid», ανέφερε η κα. Κοτανίδου.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που έχει μερίδα του πληθυσμού για το εμβόλιο και πιθανές μελλοντικές παρενέργειες, η ίδια τούς κάλεσε να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι τα σκευάσματα είναι ασφαλή.

«Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη των εμβολιασμών, το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πολύ ισχυρό» σημείωσε η καθηγήτρια.

Τόνισε, δε, πως το «τσίμπημα» είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 18 εκατ. συνανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία σύστημα, το post covid syndrome. Και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς. Το εμβόλιο είναι μια ελαφρά παρέμβαση στον οργανισμό μας. Ένα πολύ ελεγχόμενο υπομέρος της συχνά απρόβλεπτης και έντονης συστηματικής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος ο ιός», σημείωσε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε:

«Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 και έχοντας επανειλημμένα ζήσει την αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους όταν τους Ανακοινώνουμε ότι πρέπει να διασωληνωθούν, θα ήθελα να καλέσω πόσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις, να μη διστάσουν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή. Είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας της υγείας της δικής μας και των αγαπημένων μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 24 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.